Намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ)

...
Намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ)
Коментари Харесай

Нено Димов: „Вредните емисии във въздуха в София трайно намаляват от 2011 година“

Намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) в София се следи от 2011 година насам, безапелационен е министъра на околната среда и водите Нено Димов, по време на конференция за обмяна на опит и положителни практики със замърсяването на въздуха в градска среда, заяви Дарик.

По данни на министъра, в случай че през 2011 година всички станции са превишавали стойностите на ФПЧ, през предходната година е имало единствено две оскъдни превишавания.

В момента Министерство на околната среда и водите работи по две посоки – създаване на критерии за горива за битово отопление и за стягане на контрола върху използването на катализатори в колите.

Министъра съобщи, че през идващия месец ще се организират голям брой полемики по двете тематики. Разработва се и концепцията за прекосяване към различни типове превоз. Той съобщи, че до края на годината стартира набирането на планови оферти от общините за повишение на качеството на въздуха, като ще бъдат отпуснати 111 млн. лева

Йорданка Фандъкова разяснява, че част от ограниченията, които се одобряват, са непопулярни, тъй като засягат хората и навиците им. Като образец уточни ограничението на автомобилния трафик, увеличението на велоалеите и въвеждането на зони за паркиране. За сходен вид ограничения, съгласно нея, е нужна необятна гражданска поддръжка.

Кметът на София уточни, че общината стартира работа по правене на стратегия за повишение на качеството на въздуха за интервала след 2020 година Три са главните направления, по които се работи сега – повишение на привлекателността на градския транспор и понижаване на замърсяването от него, посредством нови транспортни средства; понижаване на нездравословните излъчвания от битовото отопление; увеличение на зелените площи в столицта.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР