Намаляване на цените на хранителните стоки за продължителен период от

...
Намаляване на цените на хранителните стоки за продължителен период от
Коментари Харесай

Експерти прогнозират поевтиняване на хранителни продукти

Намаляване на цените на питателните артикули за нескончаем интервал от време, предвижда в предаването " Денят стартира " с Георги Любенов по Българска национална телевизия шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него, когато презапасяването намалее, търговците ще би трябвало да смъкват цените. Индивидуални правила обаче ще важат при банките.

Цените на питателните артикули на борсата през последните две седмици вървят надолу, разгласи шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Става въпрос за пшеницата, царевицата и слънчогледът. Поевтиняване има и при брашното. Задържа се цената на млечните артикули и на яйцата. Поскъпват обаче месото и цитрусовите плодове.

" Няма да се учудя, в случай че при някои хранителни артикули се забележи по-продължително понижаване на цените, защото съм очевидец на едно презапасяване на популацията, купуваха се доста огромни количества хранителни артикули, аз съм уверен, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в идната седмица покупателната интензивност ще намалее. Когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да понижат цената, с цел да продадат останалите артикули ", счита Симов.

Трудна година за банките и за техните клиенти, предвижда пък банкерът Левон Хампарцумян. По думите му разбор на икономическите последствия от рецесията доста по-лесно може да се направи, когато пандемията отмине. " Ще пристигна време, когато ще може да се оцени къде сме и къде би трябвало да отидем. Това ще провокира смяна в бизнес процеси, смяна в пазари, във вериги за доставяне и дистрибуция, само че светът няма да свърши ", споделя той. Според Хампарцумян рекомендацията на Европейската Централна банка за разхлабване на разпоредбите при кредитиране не значи по-лесно разпределяне на заеми, а еластичност и строга оценка на рисковете. По думите му всяка банка сама ще взема решение какви да бъдат нейните правила по време на рецесията, а клиентите ще би трябвало да се преценяват с тях. Банкерът планува и растеж на онлайн продажбите за сметка на кешовите заплащания.

Относно банките, от таблицата на Българска народна банка за междинната цена по разплащателните сметки за 2019 година стана ясно, че банките са нараснали таксите за най-разпространените банкови услуги - тези, свързани с разплащателните сметки на потребителите - с сред 10 до 50% през предходната година. За разкриване на разплащателна сметка да вземем за пример банките са прибирали приблизително 1.94 лева, при 1.84 лева година преди този момент. За последната година значително е поскъпнала услугата за заплащане на сметки за ток, вода, парно и прочие през разплащателна сметка. Средната такса през 2019 година е 1.72 лева, до момента в който година преди този момент - 1.07 лева Ако заплащането е към сметка на друга банка таксата скача до 3.39 лева приблизително, при 2.17 лева година преди този момент.

Какво се случва с банковите заеми при изключително състояние, може да прочетете тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР