Намаляване на размера, увеличаване на скоростта Емил Василев преди 10

...
Намаляване на размера, увеличаване на скоростта Емил Василев преди 10
Коментари Харесай

Samsung представи LPCAMM: до 128GB DDR5 за лаптопи в 60% по-малко пространство

Намаляване на размера, увеличение на скоростта

Емил Василев преди 10 секунди 1 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 8:54 | 25.09.2023

Apple предлага на потребителите да не употребяват USB Type-C кабелите на Android смарт телефоните за зареждането на iPhone 15

IT НовиниДаниел Маринов - 8:00 | 25.09.2023

Този трик с алуминиево фолио може да поправи слабия ви Wi-Fi

АвтомобилиДаниел Маринов - 21:49 | 23.09.2023

Инженери на Tesla са намразили Cybertruck толкоз доста, че са почнали скрито да проектират опция

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Днес Samsung разгласи, че е създала линия LPCAMM (Low Power Compression Attached Memory Module), която употребява памет LPDDR5X в по-малък, по-бърз и по-ефективен пакет от общоприетата памет. Samsung твърди, че новите LPDDR5X-6400 модули обезпечават до 7,5 гигабита в секунда пропускателна дарба на паметта и заемат 60% по-малко място на платката, като в същото време обезпечават 50% по-висока продуктивност от сегашните SO-DIMM модули памет. Двуканалните LPCAMM модули на Samsung се оферират във разновидности с 32, 64 и 128 GB, предоставяйки обемна памет в необикновено дребен нов форм-фактор, когато се появят през 2024 година.

Samsung е удостоверила съвместимостта на LPCAMM със системите на Intel, само че към момента не е оповестила съдействие с други играчи в промишлеността като AMD, Qualcomm или Apple. Въпреки това, компанията декларира, че тази година ще тества системи от „ последващо потомство “ с други неуточнени клиенти и също по този начин отбелязва, че тези модули могат да се употребяват евентуално и за центрове за данни.

Горната анимация показва едно от главните преимущества на форм-фактора LPCAMM: Тези модули понижават площта на DIMM паметта с до 60%, проправяйки пътя към по-малки, по-тънки и по-леки структури. Samsung твърди, че другите преимущества включват голямо нарастване на продуктивността с 50% и усъвършенстване на енергийната успеваемост със 70%, като и двете са основни критерии за обезпечаване на продуктивност и живот на батерията на мобилните системи от последващо потомство, даже когато те се свиват до все по-малки форм-фактори. Този форм-фактор също по този начин дава приоритет на тънкостта и понижава тежестта, само че Samsung към момента не е споделила височината или тежестта на Z за съпоставяне. Устройството също по този начин включва чипа SPD и интегралните схеми за ръководство на зареждането (PMIC) на една и съща платка, само че въпреки всичко резервира своя смален форм-фактор.

Засега Samsung ще употребява стандарта CAMM единствено за DDR5 – няма да забележим версии на DDR4, само че можем да чакаме да забележим DDR6 модули в бъдеще, в случай че стандартът се наложи.

LPCAMM модулите на Samsung са разглобяеми, макар че би трябвало да се означи, че някои типове CAMM модули ще бъдат запоени към дънната платка. Разглобяемите платки с памет ще дадат опция за надграждане на съществуващи устройства. Както и при другите CAMM устройства, устройството е двуканално, като по този метод обезпечава два пъти по-висока пропускателна дарба от общоприет DIMM. Последната проверка на спецификацията на CAMM поддържа както двуканални едноплаткови модели, по този начин и подреждащи се едноканални модули. Samsung е избрала първия вид за своите първи устройства, основани на стандарта. Както можете да видите от показаната по-долу демоплатка, вероятни са даже по-големи CAMM модули.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР