Намалят ножицата в заплатите на медиците Още не сме решили как

...
Намалят ножицата в заплатите на медиците
Още не сме решили как
Коментари Харесай

Слагат таван на ножицата между най-ниската и най-високата заплата в болниците


Намалят ножицата в заплатите на медиците

Още не сме решили по какъв начин ще се реши въпросът с огромната разлика в заплатите на медиците, добави той. Помолен да посочи въпроса за " таван на заплатите " в лечебните заведения, който по-рано през днешния ден той разяснява в медийното пространство, министър Хинков уточни, че не се приказва за " таван " на заплатите, а за " таван " в маржа сред най-ниската и най-високата заплата в лечебните заведения . По думите му " таван " на заплати не може да има. Предстои да се уточнят изчисленията, както и да се разиска тематиката с Българския лекарски съюз и със синдикатите, добави той.

Министерството на здравеопазването си слага за цел до края на годината да одобри стандартите, които да понижат ножицата в заплатите на лекарите. Те ще важат за лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване.

Въпросът е да се реши тъкмо какъв ще бъде този марж, най-ниската и най-високата заплата, уточни министърът. Той добави, че става въпрос за заплатата, а не за прихода на лекарите, който се образува въз основа на заплатата и спомагателните практики и труд. " Маржовете в тези приходи също са големи, само че те мъчно могат да бъдат контролирани по простата причина, че едни специалности са много атрактивни и носят огромен приход ", сподели още Христо Хинков.

" Проблемът с неатрактивността на лекарската специалност се задълбочава с годините, а обществото би трябвало да е наясно кои са главните аргументи за това ", разяснява министърът и изброи като аргументи огромният размер работа и високите условия към експертите. " Заплащането, колкото и да е високо, не компенсира изтощаването на лекарите, на сестрите, на целия медицински личен състав ", уточни Хинков.

Според Хинков медицинските сестри получават твърда заплата, само че нямат опция да образуват приход като лекарите. " Трябва да им се обърне по-особено внимание. Поставил съм си го като задача. Имаме желание да предложим те да се включат в рамковото договаряне, тъй че да се почувстват по-самостоятелни ", разяснява още министърът. И добави, че промяната в опазването на здравето би трябвало да трае най-малко четири години.

Опит за регулирането на ножицата в заплатите на медицинския личен състав беше направена и при постоянното държавно управление на Кирил Петков, само че той беше блокиран от правосъдни тъжби.

Идеята беше да се подтикват лечебните заведения да покачат главните заплати на лекари и сестри до минималните прагове от груповия трудов контракт: 2000 лева за доктор, 1500 лева за здравна сестра и 910 лева за санитар. А лечебните заведения, които не го създадат, да получават по-малко пари от НЗОК за работа по клинични пътеки. Прилагането на тази идея обаче остана с пожелателен темперамент и в следствие единствено само в 26 от общо 181 държавни и общински лечебни заведения целият медицински личен състав получава съществени месечни хонорари съгласно заложеното в Колективния трудов контракт за бранша, напомня " Медиапул ".

По данни на Министерство на здравеопазването към края на предходната година междинните съществени заплати на лекарите в страната варират от малко под 1000 лв. до към 2500 лв.. А междинните брутни заплати на лекарите, които включват и спомагателното материално стимулиране, са много по-високи: от малко над 1000 до близо 7000 лв.. Това са междинни хонорари, т.е. има и доста по-високи хонорари в бранша. По-малък брой лекари от избрани специалности си докарват и приходи от порядъка на 30-50 хиляди лв. месечно.

Промяната в заплатите на Спешна помощ

Все още не е конкретизирано по какъв начин ще се разпределят спомагателните средства за незабавната помощ и за районните здравни инспекции, защото има разлика в категориите, сподели още министър Хинков. Преди дни, когато влезе в действие бюджетът за тази година, бяха предоставени спомагателни 30 млн.лв. за незабавна помощ и за районните здравни инспекции. Той уточни, че чака среща със синдикатите и изрази вяра нарастването на възнагражденията да влезе в действие от 1 август, когато влезе в действие новият бюджет.

На 17 юли министър Христо Хинков разгласи, че ще работи в бюджета за 2024 година парите за " Спешна помощ " да са съществено увеличени. Според него средствата би трябвало да се усилят с 15 % - 20 %, с цел да има промяна, съобразена с реалиите в развитите страни.

През септември електронна рецепта и за антибиотиците

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, сподели пред публицисти министърът на опазването на здравето Христо Хинков. Министър Хинков участва на отбелязването на Деня на спасението, в който се уважава паметта на медици, пожарникари, служители на реда и доброволци, изгубили живота си при избавяне на потърпевши. Възможността за електронно определяне на антибиотици е създадена, следва софтуерно прецизиране и се чака реализирането му, добави той. Министър Хинков добави, че е разговарял с ръководителя на Българския лекарски съюз и " тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е задоволително ".

През предходната година стартира изписването на електронни предписания, посоки за обзор при експерт и за хоспитализация. Остана в действие опцията за изписване на някои лекарства и на хартиена - бяла рецепта. В началото на тази година стартира и електронното изписване на протоколите за разпределяне на лекарства за скъпоструващо домашно лекуване, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси. Целта е улеснение на пациентите и лекарите, като посредством въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да показват здравна документи за легализация на протокол. Отпадна и задължението им да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени предписания, които съдържат лечения с лекарства, в чийто състав има наркотични субстанции.

8 лаборатии изследват пробите за алкохол и опиати

Министър Хинков сподели още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за съществуване на алкохол или опиати в кръвта. Коментарът му беше във връзка съществуването на дребен брой лаборатории, в които тези проби се изследват. По думите му опцията за осемте лаборатории е разискван и с министъра на вътрешните работи и има подготвеност за решение на казуса.

По отношение на напусналите педиатри от болничното заведение във Враца и затварянето на детското поделение министър Хинков сподели, че кметът на Враца го е уверил, че е убедил педиатрите да се върнат на работа. Това е доста огромен триумф, само че краткотраен, тъй като проблемите не са решени, следва да се вземат решение, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР