Намаленият воден обем в язовир Студена до Перник доведе до

...
Намаленият воден обем в язовир Студена до Перник доведе до
Коментари Харесай

Салмонела, оставка, протест, прокуратура: водната криза в Перник се задълбочи

Намаленият воден размер в язовир " Студена " до Перник докара до рецесия с водата в района.

© Георги Кожухаров Кризата с водата в Перник и близките села докара до съществено неодобрение от страна на жителите, които предстоящо желаеха някой да поеме съответна отговорност. Но макар че прокуратурата стартира инспекция, към този момент наподобява, че въпросът ще се размине единствено с оставката на шефа на ВиК сдружението Иван Витанов.

Междувремнно от репортаж на " Свободна Европа " се разбра, че в някои от кварталите на Перник режимът на водоподаването въобще не се съблюдава - водата стига по-късно или в по-малък откъслек от време поради неприятната инфраструктура. Възникна и проблем с язовир " Долна Диканя ", от където имаше концепция да се доставя вода до Перник. Оказа се, че той в инфектиран със салмонела, като в понеделник се чакат проби и от лабораторията на " Софийска вода ", които да потвърдят или отхвърлят това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде е грешката

Според зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Никлай Нанков, който беше на псоещение в Перник, главните аргументи за рецесията с водата са два. Единият е ниският приток към язовир " Студена " поради сухото време. По думите му до края на октомври 2019г. водата е била четири пъти по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година - 11 млн.куб. метра през десетте месеца на 2019-а при 42 млн. куб метра за предходната година.

Другият огромен проблем е остарялата ВиК мрежа в община Перник, чието положение води до загуби на над 70% от водата, която се подава. В някои обитаеми места от общината загубите доближават повече от 90%, сподели още Нанков, което значи, че с цел да стигне един литър вода до чешмите би трябвало да се подадат 10 литра. Също по този начин тази година повредите в Перник са се нараснали двойно, излиза наяве още от одита на сдружението.

Оставката, която нищо не взема решение

Зам.-министър Нанков към този момент е изпратил писмо до членовете на районната ВиК асоциацията във връзка настояването за освобождение на Иван Витанов от директорския пост. То може да се случи единствено с решение на общото заседание на членовете на асоциацията, които са регионалният шеф Ирена Соколова и кметовете на общините в региона.

Витанов несъмнено е отговрен за рецесията, само че част от казуса към ВиК инфраструктурата на Перник не е обвързвана единствено с него. Вероятният претекст за настояването на оставката му е, че подадените от него данни към Комисията за енергийно и водно контролиране за загубите са по-ниски от действителните, разбра от източник " Капитал ". Според бизнес проекта загубите сред 2017г. и 2019г. във водоснабдителния бранш са сред 68.3% и 66%, а действителните са много по-големи.
Другата причина да се наложи Витанов да напусне поста е, че е просрочен с информирането за потребността от воден режим. И въпреки всичко някогашният кмет на Перник Вяра Церовска е била наясно с казуса месец преди локалните избори, само че също не е алармиала. Преди седмица Иван Витанов изясни пред " Капитал ", че ВиК сдружението е изпратило писмо до общината на 7 октомври, с цел да осведоми за проблематичната обстановка. От локалната власт обаче нямало отговор - " глас в пустиня ", споделя той. Новоизбраният кмет Станислав Владимиров удостовери, че е имало такова писмо предишния месец и не е имало придвижване от страна на общината.

Европроектът е избавление

Вината за неналичието на вложения във ВиК мрежата стои и върху общината, защото през предишния програмен интервал (2007-2013 г.) тя не е осъществила план за воден цикъл в града.

Едва през август 2019 година " ВиК Перник " подписа контракт по оперативна стратегия " Околна среда " за вложения във водопроводи и канали в размер на близо 105 млн. лева Проблемът е, че към момента не са обявни публичните поръчки за избор на реализатори. Докато се съберат и оценят офертите, ще минат месеци, като има риск и заинтригуваните компании да апелират, в случай че не бъдат определени. При няколко поръчки на ВиК сдружения, да вземем за пример Смолян, Шумен и Пловдив, даже се постановяваше преустановяване на търгове и наново оповестяване. Това значи, че действителната реорганизация на ВиК мрежата в Перник може да стартира след повече от година.

И прокуратурата се включи

Заради водната рецесия, окръжната прокуратура в Перник обви, че стартира инспекция. Чрез Върховната административна прокуратура е изискана и информация от Минситерство на околната среда и водите и районното министерство, с цел да се открият аргументите и вероятно – отговорните за проблемите с водоснабдяването лица.

Паралелно върви и инспекция на Районната прокуратура – Перник за това какви дейности или бездействия са подхванали от " ВиК Перник " и локалната администрация съгласно отговорностите им по Закона за водите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР