Намалението е условно спрямо цената за май; спрямо април няма

...
Намалението е условно спрямо цената за май; спрямо април няма
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Правилно е договорите със САЩ да са търговска тайна

" Намалението е условно по отношение на цената за май; по отношение на април няма понижение, а нарастване. Ако не беше спирал договорът с " Газпром ", можем да си създадем елементарна сметка, че цената би трябвало да е доста по-ниска от цената за април, а тази цена не е по-ниска. Тоест цената е с 20-30% по-скъпа, в сравнение с в случай че имаше съветски газ ".

Така енергийният специалист Явор Куюмджиев разяснява в студиото на " Денят ON AIR " предлагането на " Булгаргаз " газът да поевтинее с 13%. Очаква се и окончателното решение на КЕВР.

Неговото умозаключение е, че цената, по-която " Булгаргаз " ще купува газа за юни, е по-висока от тази за предходните месеци.

" Чухме, че цената ще бъде с 3-4 пъти по-евтина в сравнение с съветския газ. Това явно не е правилно ", съобщи енергийният специалист и счете:

" Днешната цена на Henry Hub e 320 тона за 1000 куб. м. Цената за газификация (втечняване на естествения газ) варира от 160 до 300 $. Оттам имаме цена за регазификация, цена за потребление на терминал и за превоз. Всичко това коства пари, като го съберем – ще дадем към 800 $ единствено с цел да стигне газът до Гърция, което е по-високо от цената на " Газпром ".

Според него е вярно договорите със Съединени американски щати да са комерсиална загадка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР