Наложилата се като нова фестивална дестинация на открито - Лятна

...
Наложилата се като нова фестивална дестинация на открито - Лятна
Коментари Харесай

Балет под звездите на лятна сцена НДК със „Зорба Гъркът“

Наложилата се като нова фестивална дестинация навън - Лятна сцена НДК, посреща една от най-обичаните балетни постановки „ Зорба гъркът ". Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и постоянно се радва на претъпкани салони, а на 16 юли от 20:00 часа ще бъде игран под звездите. Събитието се реализира в осъществяване на Меморандума за съдействие, който подписаха през април НДК и Софийска опера и балет.

В основата на „ Зорба гъркът " стои книгата „ Живот и завършения на Алексис Зорбас " /1943 г./, с която започва кариерата на писателя Никос Казандзакис. Балетната режисура настига по популярност литературния и кино вид. Световната премиера на балета „ Зорба гъркът " е през 1988 година на „ Арена ди Верона ". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. фенове в 30 страни по света.

В България балетът е подложен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година точно на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната българска балерина - Маша Илиева. За нея Лорка Масине споделя, че е най-хубавата мадам Ортанс, която е гледал до този миг. От първата режисура на балета на сцената на Софийската опера и балет са минали цели 24 години, само че публиката го посреща от този момент до в този момент с неотслабващ екстаз.

Сред звездния състав, който публиката ще види на 16 юли, са имената на Росен Канев, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Трифон Митев и Марина Маринова. Хореограф е руснакът Лорка Масине, а създател на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори.

Билети за балетния театър можете да закупите от касите на Билетен център - НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР