Наложените глоби по Закона за здравето за нарушаване на противоепидемичните

...
Наложените глоби по Закона за здравето за нарушаване на противоепидемичните
Коментари Харесай

Съдът масово отменя санкциите за нарушение на Covid мерките

Наложените санкции по Закона за здравето за нарушение на противоепидемичните ограничения против Covid-19 всеобщо са отменяни от районните съдилища у нас, сочи отчет на Българския институт за правни начинания. Прегледът на извадката от 300 такива дела показва, че първоинстанционните съдилища са отменили с разнообразни претекстове 216 санкции, а са удостоверили единствено 82 от наложените от контролните органи наказания.

В изискванията на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура в страната, бяха издадени редица заповеди от министъра на опазването на здравето, въвеждащи ограничавания, ориентирани към преодоляване на разпространяването на вируса. Те включваха отговорности за носене на маска навън и в закрити публични пространства, забрани за визити на паркове, градски градини, детски и спортни площадки, и други.

Контролът по осъществяване на заповедите на министъра на опазването на здравето бе предоставен предпочитано на органите на Министерство на вътрешните работи, държавните здравни инспектори и длъжностни лица, избрани от кметовете на общините. Налаганите санкции при нарушение на ограниченията бяха в размер на 300 лева за физически лица. През 2020 година бяха издадени над 23 хиляди такива акта от полицията.

Основните претекстове, с които първоинстанционните съдилища отменят санкциите, са допуснати основни процесуални нарушавания, неправилна подготовка на действието, личността на нарушителя и съображения за незначителност на случая предвид на съответни условия. Съдът обръща внимание и на други аспекти, свързани с правата на жителите. Отчитат се затрудненията при съблюдаване на ограниченията заради многочислените и разнопосочни актове за въвеждането им, както и изменението и анулацията на разпоредбите за носене на маски. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР