Налице е непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в

...
Налице е непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в
Коментари Харесай

Има глобална заплаха от един от най-силно заразните човешки вируси

Налице е непосредствена световна опасност от разпространяване на морбили в разнообразни региони на света поради постоянния спад във имунизациите и отслабеното наблюдаване върху заболяването вследствие на пандемията от COVID-19. За това предизвестиха Световната здравна организация и американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите, заяви Ройтерс.

Морбили е един от най-силно заразните човешки вируси. Заболяването е съвсем изцяло предотвратимо посредством имунизация. Нужно е обаче съвсем 95 на 100 имунизационно покритие, с цел да се избегнат гърмежи от болестта измежду популацията.

Рекорден брой от близо 40 милиона деца по света са пропуснали имунизацията против дребната шарка през 2021 година поради рестриктивните мерки, свързани с пандемията от COVID-19, се показва в взаимен отчет на СЗО и американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите.

Макар случаите на морбили по света към момента да не са се усили фрапантно спрямо предходните години, в този момент е времето за деяние, сподели пред Ройтерс Патрик О`Конъл, началник на екипа по морбили в СЗО.

" На кръстопът сме ", сподели той. " Предстоят 12-24 месеца на провокации в опитите да ограничим разпространяването.

Комбинация от фактори като ограниченията за обществена отдалеченост и цикличната природа на морбили може да изясни за какво към момента няма гърмеж на болестта, без значение от увеличаващите се имунизационни пропуски, само че това може бързо да се промени, сподели О`Конъл, наблягайки какъв брой мощно заразно е болестта.

СЗО към този момент регистрира растеж на значимите огнища на заболяването от началото на 2022 година, нараснали се от 19 до съвсем 30 през септември, сподели О`Конър. Той добави, че е изключително угрижен за елементи от субсахарска Африка.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР