Наличието на доверие е един от фундаментите във всяка успешна

...
Наличието на доверие е един от фундаментите във всяка успешна
Коментари Харесай

Имате ли проблеми с доверието във връзката си?

Наличието на доверие е един от фундаментите във всяка сполучлива връзка. Истината обаче е, че доста хора имат проблеми с доверието, в което в дълготраен проект се отразява извънредно отрицателно върху техните взаимоотношения. Имате ли самите вие проблеми с доверието във връзката си?

Ревниви ли сте? Притеснявате ли се, че вашият сътрудник ви изневерява или че не постоянно ви споделя истината? Много хора имат проблеми с доверието във връзките си и съвсем всеки изпитва подозрение в даден стадий от взаимоотношенията си. Важното е обаче да разберете дали терзанията ви са тревожни или в действителност ви подсказват нещо.

Това, че човек не се доверява, не значи автоматизирано, че има проблеми с доверието. Има моменти, когато той изпитва съмнение, само че с основателна причина. Ключът е да се запитате: „ Липсата на доверие нещо повтарящо ли се е за мен? “. Ако отговорът е „ не “, значи няма проблеми с доверието, а единствено осъзнаване и прозорливост.

Най-честите типове проблеми с доверието:
Пистантрофобия: Този тип уплаха кара хората да се опасяват да се доверят, изключително с сантиментални връзки. Пистантрофобията може да включва непрекъснат, несъизмерим и несъразмерен боязън за човек, активност, обстановка или обект. Ключовата дума тук е ирационалност. Много хора с тази уплаха не изпитват действителна опасност или заплаха, а единствено мислена. Но го усещат същинско. Хората, страдащи от пистантрофобия, постоянно употребяват разграничаване, с цел да се оправят с рисковите си страхове.

Ревност: имат мощно изразено притежателно възприятие към колегата си. Те безусловно не желаят да го изпускат от взор и елементарно се усещат застрашени от други хора и действия отвън връзката. Ревнивият човек може да бъде контролиращ, задушаващ, могъщ и бързо ядосващ се.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР