Налага сериозна реорганизация на съществуващите съдилища и прокуратурисмята конституционният съдия

...
Налага сериозна реорганизация на съществуващите съдилища и прокуратурисмята конституционният съдия
Коментари Харесай

Конституционен съдия смята, че е нужна сериозна реорганизация на съдилища и прокуратури

Налага сериозна метаморфоза на съществуващите съдилища и прокуратурисмята конституционният арбитър Константин Пенчев. Той е беше ръководител на Върховния административен съд в интервала 2004 - 2010 година

В изявление за Българска телеграфна агенция Пенчев разяснява, че има благоприятни условия тази метаморфоза, която несъмнено ще включва и закриване на обособени звена, да бъде осъществена по този начин, че да не се затруднява достъпа до правораздаване.

За страдание, към този момент втори състав на Висшия правосъден съвет не съумя да се оправи с тази задача, споделя конституционния арбитър.

" Такава промяна е безусловно нужна и рано или късно ще се реализира " , завява той.

Пенчев счита, че напъните за основаване на административните съдилища в страната си заслужаваха. Изгради се една приключена система на административно правосъдие, която да отговори на потребността от отбрана на жителите в ежедневните им взаимоотношения с администрацията - централна и локална, уточни той.

" Убеден съм, че за миналите 15 години районните административни съдилища се утвърдиха и не би могло да става дума за тяхното закриване. Що се отнася до общия въпрос за основаване на оптимална " правосъдна карта ", то аз постоянно съм бил последовател на концепцията, че се постанова сериозна метаморфоза на съществуващите съдилища и прокуратури ", споделя Константин Пенчев.

Той отбелязва, че в мониторинговите отчети на Европейската комисия не се съдържат рецензии към активността на административните съдилища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР