Нахутът е изключително вкусно бобово растение, в което се съдържат

...
Нахутът е изключително вкусно бобово растение, в което се съдържат
Коментари Харесай

Съвети и трикове при готвенето на нахут

Нахутът е извънредно вкусно бобово растение, в което се съдържат доста растителни протеини, витамини, минерали и диетични фибри. Готвенето на нахута е доста елементарно, без значение дали се готви на пара или във вода. В тази публикация ще намерите лесни хрумвания, препоръки и трикове по какъв начин по-лесно да сготвите нахута.

Преди обаче да го сготвим, първо би трябвало да го изберем.

Избор на нахут

Нахутът е със средиземноморски генезис и неговата известност се усилва доста поради ястия като фалафел, хумус и нахутена салата. Много постоянно, нахутът се употребява като сурогат на животинските протеини, когато става дума за вегетарианска или класическа веганска кухня. Съществуват доста типове нахут, само че в света се употребяват единствено два типа:

Кабули - зърната на този тип нахут са огромни, гладки и са с бежов цвят. Този вид се отглежда и употребява главно в Европа, тъй като вирее в умерения средиземноморски климат;

Деси - зърната на този вид са дребни и набръчкани, чиито цветове могат да бъдат зелени или черни. Този вид се отглежда тук-там, където климатът е полусух като Африка, Азия, Индия.

Сортът кабули, чиито зърна са огромни и гладки, би трябвало да бъдат по-предпочитан от вас за готвене. Това е по този начин, тъй като нахутът, който е по-тъмен на цвят или е прекомерно набръчкан, изисква повече време за готвене, а също по този начин ще остане жилест и не толкоз апетитен.

Накисване на нахут

 Съвети и трикове при готвенето на нахут

По същия метод като боба и фасула, нахута би трябвало да се накисне преди да се сготви. По този метод, тънкия пласт, който се намира на повърхността на зърното, ще падне по-лесно. Също по този начин, когато се кисне, от нахута се разграждат комплицираните въглехидрати, което в следствие ще направи нахута по-лесен за мелене. Преди да накиснете нахута, би трябвало да го изплакнете с чиста и хладка вода. След което можете да изберете сред един от трите метода на накисване, разказани по-долу:

1. Дълъг способ на накисване (препоръчителен) - Тук е значимо да знаете, че би трябвало да накиснете нахута един ден преди да го готвите. За да накиснете нахута, ще ви би трябвало огромна купа или тенджера /трябва да има задоволително място да набъбне/. Сложете в купата или тенджерата 500 г нахут и ги залейте с 1, 5 л вода. Покрива се с забрадка и се оставя да се кисне 24 часа на стайна температура;

2. Метод за малко накисване - 500 г нахут и 1, 5 л вода се поставят в тенджера и се оставят да заврат за 5 минути. След това се махат от котлона и нахута се оставя да се охлади във водата, където е врял за 1 час;

3. Микровълнова - още веднъж 500 г нахут и 1, 5 л вода се поставят в подобаващ за микровълнова съд и се готви 15 минути на оптималната мощ / най-малко 900 вата/. След което се покрива и се оставя да престои във водата 1 час. След като се накисме, ще видите по какъв начин тънкия пласт върху зърната се отлепва самичък. Нахутът се изплаква добре, а водата, в която се е киснал се изхвърля.

Има няколко метода за готвене на нахут:

 Съвети и трикове при готвенето на нахут Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

1. Готвене с вода - откакто нахутът е изплакнат и отцеден, се поставя в тенджера, поставя се чиста, студена вода, която би трябвало да съставлява най-малко 3 пъти размера на нахута, като сол не се поставя. Ако сложите сол в този момент, нахутът няма да се сготви както би трябвало. След това се оставя да заври. Когато заври, се понижа и се оставя да къкри на слаб огън за 1 час и 30 минути. От време на време се разбърква и се обира пяната, която излиза. След като към този момент е сварен, го изплакнете със студена вода, след което се отцежда с гевгир и се оставя да се охлади. Тук има два трика, които могат да са ви потребни:

- Можете да разделите времето за готвене на две елементи, като можете да добавите 1 с.л. сода за самун във водата за готвене на нахута. Можете да готвите нахута и в тенджера под налягане. За тази цел би трябвало да сложите вода, която е 4 пъти размера на нахута, несолена. След като капакът на тенджерата се заключи, загрейте на доста мощен огън, до момента в който тенджерата не стартира да съска. След това намалете котлона и гответе 45 минути.

- Другият трик е, че можете да добавите парче водорасли комбу или чубрица във водата за готвене на нахута. И двете оказват помощ на нахута да резервира своята твърда и приятна текстура и оказват помощ за по-доброто храносмилане на нахута. От водата, в която сте варили нахута, можете да си извършите аквафаба. Това замества белтъците / 3 с.л. сок от нахут заместват 1 яйце;

2. Готвене на пара - готвенето на пара, без значение на какъв артикул, резервира всички усети и потребни субстанции в него. Същото се отнася и за нахута. Нахута се поставя в кошница за готвене на пара и се налива малко вода в тенджера под налягане или специфичен апарат за готвене на пара. Тенджерата или съда се затварят, изчаква се да загрее на мощен огън, по-късно огъня се понижа и се готви 1 час на слаб огън. След като е подготвен, нахутът се изплаква със студена вода, с цел да се спре процеса на готвене, отцежда се и се оставя да се охлади.

За да сте изцяло уверени, че вашият нахут е добре сварен, ви е нужна вилица, която в случай че мине през нахута без доста напън, значи нахутът е подготвен. Хубаво е няколко минути, преди да прекратите готвенето на нахута, да го ревизирате.

 Съвети и трикове при готвенето на нахут

Това бобово растение е вкусно и потребно. Ето за какво не пропускайте да си извършите:

- чорба от нахут;

- салата с нахут;

- яхния от нахут;

- нахут със свинско.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР