Находките от разкопките на тракийското ямно светилище в бургаския комплекс

...
Находките от разкопките на тракийското ямно светилище в бургаския комплекс
Коментари Харесай

Показват находките от разкопките на тракийското светилище в Бургас

Находките от разкопките на тракийското ямно светилище в бургаския комплекс "Изгрев " са експонирани в Археологическия музей в града. Става въпрос за тракийско светилище от 5-4 век преди Христа. На мястото бяха проучени 60 ритуални ями, а от там бяха извадени керамични съдове, фрагментирана керамика, фрагменти от амфорни печати и от бронзови фибули, острие от нож и урна, скелет на жена и скотски кости. Това оповестиха от пресцентъра на музея.

Проучвателните действия на терена започнаха, след сигнал до локалната полиция, че в ров за създаване на жилищна кооперация има старинни предмети и фрагменти от керамични съдове. Най-представителните находки от изследването са експонирани в независимо обособена галерия в зала на музея, съобщи Българска телеграфна агенция.

Откритите находки в комплекс "Изгрев " са многочислени - огромна урна с декорация, кратер за разбъркване на вино с вода, фрагменти от рисувана гръцка керамика, амфори и амфорни печати и мн. други

Открита е и бронзова фибула за дреха, сподели научният началник на обекта Мирослав Класнаков. В Археологическият музей в Бургас са експонирани и артефактите открити при изследването на нос Чироза.

Откритият там обект датира от 2-1 век преди Христа. Открита е щампована керамика от град Пергам, тракийска и гръцка керамика от този интервал. При изследване на крайбрежието на носа са открити разсипи от камъни и фрагменти от керамика директно до морския бряг. Открити са многочислени находки - амфори, покривни керемиди, купи, паници, каменни бойни топки, каменен щок.

Установено е, че част от обекта на сушата е залят от морето, където са локализирани и постройки от дялани каменни блокове. В залива на нос Чироза е намерено и остаряло корабокрушение. При разкопките са извадени голямо количество изящни стъклени съдове от рисувано релефно стъкло - капаци, чаши, гарафи и други, създадени евентуално в някоя от стъкларските работилници в Италия през 18-19 век. Единствените сходни експонати, и то единствено няколко на брой, се съхраняват в Националния исторически музей-София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР