Нахлуването на руските войски в Украйна засили сериозно търсенето на

...
Нахлуването на руските войски в Украйна засили сериозно търсенето на
Коментари Харесай

Войната в Украйна засилва проблемът с кадрите във военната индустрия

Нахлуването на съветските войски в Украйна ускори съществено търсенето на оръжия. Наред с положителната страна на това от позиция на производителите, те се сблъскват и с предизвикването да наемат хиляди квалифицирани служащи, с цел да се възползват от напора на поръчки.

Отбранителните компании в Съединени американски щати и Европа работят с рекордни обороти, откакто западните държавни управления усилиха разноските си през последните години на фона на възходящото геополитическо напрежение. Войната в Украйна в допълнение подтиква този напредък, частично заради обстоятелството, че Съединени американски щати и техните съдружници стартират да подменят оръжията от арсенала си, изпратени на Киев, показва в собствен разбор Wall Street Journal (WSJ) и прибавя:

„ Наемането на задоволително служащи, с цел да се отговори на търсенето, евентуално ще бъде мъчно. Работните места в областта на защитата могат да изискват характерни умения и позволения за достъп до класифицирана информация. В същото време някои хора имат терзания да работят за производителите на оръжие, а всички компании в региона на защитата се пробват да наемат чиновници едновременно. Нещо, в което от дълго време изпитват усложнения да реализират задачите си “.

" Нашият първи приоритет е в действителност да увеличим потенциала си, което, несъмнено, значи увеличение на личния състав ", споделя Патрис Кейн, основен изпълнителен шеф на Thales SA по време на диалог с вложителите предишния месец, представен от изданието. Френската компания, чиито артикули включват датчици за подводници и самолети, възнамерява да наеме 12 000 души през тази година.

За да се оправи с това, което разказва като " напрежение на някои пазари на труда ", Thales възнамерява да продължи да развива своите задгранични инженерни центрове, както и да разчита повече на партньорства с други компании, откакто предходната година е разширила личната си стратегия за набиране и създаване на гении.

Както стана ясно при започване на седмицата, предходната година международните военни разноски са се нараснали с 3,7% и доближават рекордните 2,24 трилиона $, съгласно данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Тези в Европа са се нараснали с най-силния ритъм на годишна база от най-малко 30 години насам.

А казусът с наемането на личен състав е част от по-широката рецесия във веригата на доставките за отбранителната промишленост. Производителите на оръжия се борят и с дефицит на основни съставни елементи като чипове и ракетни мотори, както и с възходящи разноски. Това затруднява доста подизпълнители да извършват в точния момент поръчките си.

„ Американските отбранителни компании се борят с дефицита на работна ръка от предходната година, когато форсираха напъните си да заменят служащите, които не се върнаха след спирането по време на пандемията “, изясняват в разбора си WSJ и цитират анализатори, съгласно които натискът върху наемането на личен състав може да се окаже по-силен в Европа.

Европейските държавни управления усилиха военните си разноски на фона на опасенията, свързани с Русия, а това подтиква производителите на оръжие, които от дълго време са в сянката на американските си сътрудници, да стартират огромни акции за набиране на личен състав. Това се отнася изключително за бранша на боеприпасите, защото фирмите усилват производството на артилерийски снаряди и ракети, които играят основна роля във войната.

Най-голямата европейска компания в региона на защитата BAE Systems PLC тази година ще наеме 2 600 души за своите стратегии за образование на стажанти и още няколко хиляди души за други длъжности, показва изданието, а производителят на ракети MBDA желае да усили екипа си с 2 000 служащи, което се равнява на повече от 15% от актуалната му работна му мощ.

Други компании, измежду които Saab AB, шведският производител на реактивните изтребители Gripen, и Rheinmetall AG, немската компания, която оказва помощ за производството на танка Leopard, също възнамеряват да наемат хиляди нови служащи.

" В момента фирмите от отбранителната индустрия са обезпокоени за набирането на личен състав ", споделя Ейми Стоун, основен икономист в ADS Group, комерсиална асоциация, основана във Англия, като показва, че конкуренцията за гении не е единствено измежду производителите на оръжие, само че идва и от възстановяващия се цивилен аерокосмически бранш и разрастващата се галактическа промишленост.

Производителите на оръжие постоянно са имали усложнения при наемането на личен състав, споделя Киран Слотър, основан в Обединеното кралство експерт по набиране на личен състав за отбранителната индустрия в Mane Contract Services, производителите на коли и самолети, които се конкурират за едни и същи гении с тях, нормално заплащат повече и не изискват същата инспекция за сигурност.

По думите му инспекцията за сигурност в Европа може да отнеме от две седмици за нискоквалифицирани длъжности до осем за най-висшите позиции. В Съединени американски щати нормално лишава месеци, а доста „ претенденти не желаят да чакат ".

Много от работните места в региона на защитата също по този начин са тясно профилирани. MBDA да вземем за пример сега търси инженер по бойните глави, а Rheinmetall набира специалисти по виртуална действителност.

„ Въпреки че има доста претенденти за по нискоквлифицирните длъжности, тези за по-специализирани позиции са рядка стока ", споделя пред WSJ и Колин Макклин, ръководещ шеф на Rheinmetall BAE Systems Land, основан във Англия производител на танкове и бронирани транспортни средства.

В Съединени американски щати корабостроенето е един от секторите, които са най-силно наранени от отлив на фрагменти вследствие на пандемията. General Dynamics Corp., огромен корабостроител на Военноморски сили на Съединени американски щати, е наел 24 000 чиновници през предходната година, само че вследствие на разлини аргументи чистият брой на чиновниците е повишен единствено с 3400 души и доближава 106 500 души.

Крис Кастнър, основен изпълнителен шеф на Huntington Ingalls Industries Inc., която също създава кораби и подводници за американските Военноморски сили, декларира, че компанията се концентрира върху набирането на фрагменти от учебни заведения и колежи, вместо да афишира в профилирани платформи свободните работни места.

В производството на боеприпасите пък фабриките постоянно са ситуирани в отдалечени региони заради опасения за околната среда и сигурността, което също може да отблъсне някои евентуални претенденти.

" Понякога е мъчно да се наемат хора на това място ", споделя Паула Хартли, вицепрезидент по успеваемостта на предприятието в Lockheed Martin Corp., за обекта на компанията в Камдън, на към 140 км от столицата на щата Литъл Рок, в сърцето на югоизточния горски пояс на Съединени американски щати.

Lockheed има към 1000 чиновници в завода, където се сглобяват ракети Javelin и ракетни установки Himars, и възнамерява да наеме още 200 души. Все още има свободни работни места от януари за инженерни позиции и то в случай, че с цел да съумява в набирането на личен състав за толкоз далечни обекти, Lockheed стартира да предлага по-високи заплати.

Европа също има своите образци. SааB да вземем за пример неотдавна започва многостранна акция в Швеция за намиране на подобаващи гении, която включва плакати, билбордове, онлайн реклама, акция в обществените медии и постоянни визити на студентски трудови тържища, показва WSJ.

Друг представител на европейската военна промишленост – BAE, пък декларира, че негови представители посещават към 420 учебни заведения годишно, с цел да привлекат интереса на младежите към отбранителния бранш.

От компанията прибавят, че се следи растеж на кандидатурите от софтуерния бранш след неотдавнашните съкращения в него, и се надяват да привлекат повече гении от този бранш в миг, „ в който общото усещане за отбранителния бизнес се усъвършенства “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР