Нахлуването на Русия в Украйна доведе до криза и огромен

...
Нахлуването на Русия в Украйна доведе до криза и огромен
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Кризата заради войната може да доведе до глад и бунтове по света

Нахлуването на Русия в Украйна докара до рецесия и голям спад за международната стопанска система. Това може да докара до обществени безредици поради неналичието на продоволствия и високите цени на храните. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Изявлението бе направено на взаимно събитие на МВФ и Световната банка.
 МВФ и ЕЦБ предизвестяват, че войната отслабва икономическите вероятности в света
МВФ и ЕЦБ предизвестяват, че войната отслабва икономическите вероятности в света

Инфалцията пречи за възобновяване на евозоната и света

Нашата международна икономическа вероятност планува закъснение на световния напредък до 3,6% през 2022 година от 6,1% през 2021 година Понижихме прогнозата си за 143 страни, представляващи 86% от международния Брутният вътрешен продукт.

Инфлацията доближава най-високите равнища, следени от десетилетия. Рязкото повишение цените на храните и торовете оказват напън върху семействата по целия свят - изключително за най-бедните . Ние знаем, че питателните рецесии могат да отприщят обществени безредици.

Нуждаем се от незабавни дейности. Ключов урок от продоволствената рецесия през 2007/08 година е, че бързите и добре координирани дейности са от решаващо значение за поддържане на отворена търговия, поддръжка на уязвимите семейства, обезпечаване на задоволително селскостопански доставки и справяне с финансовия напън. Миналата седмица се причислих към ръководителите на Световната банка, СПП и СТО, с цел да прикани за незабавен съгласуван отговор от интернационалната общественост.
 Путин: Санкциите против Русия доведоха до невиждана рецесия на Запад
Путин: Санкциите против Русия доведоха до невиждана рецесия на Запад

Москва ще усили енергийните доставки за други райони по света

В МВФ се ангажираме да работим в тясно съдействие с нашите сътрудници, като се фокусираме върху нашия макроикономически опит.

Първо, необходим е разбор на обстановката в действително време. Ние оценяваме потребностите от външно финансиране в най-засегнатите страни, допълвайки топлинната карта за продоволствена неустановеност, създадена от организации на Организация на обединените нации и други. Ние също по този начин ще работим със СТО, с цел да подсигуряваме, че световните и районните пазари действат вярно.

Второ, ние предоставяме персонализирани политически препоръки на управляващите в страната, с цел да смекчим въздействието на сегашния дефицит на храна и по-високите цени на храните посредством целенасочени фискални политики и да им помогнем да изградят резистентност на бъдещи разтърсвания. Новата тактика на фонда за нестабилни и наранени от спор страни ще помогне за поддръжка на засиленото ангажиране с тези страни, които са най-силно наранени от продоволствената рецесия.

Трето, ще допринесем за финансирането на потребностите от платежния баланс, породени от скока на цените на храните. Понастоящем има 40 страни с дейни стратегии, подкрепяни от МВФ, които могат да бъдат увеличени , с цел да отговорят на спомагателните потребности от финансиране. Ние също по този начин сме подготвени да отговорим на претенции за финансиране от други страни, или посредством обичайни стратегии, или посредством незабавно финансиране, където е подходящо. Ще се координираме с МФИ и донорите и ще търсим от тях да засилят филантропичната помощ и безвъзмездните средства за най-силно засегнатите страни с ниски приходи. Ние ще разгърнем новия концерн за резистентност, с цел да помогнем на страните да приспособяват селското стопанство към свят на по-чести и тежки климатични разтърсвания.

Накрая, за няколко страни тази продоволствена рецесия е върхът на една дълговата рецесия. От 2015 година делът на страните с ниски приходи, намиращи се в или покрай дългов проблем, се е удвоил, от 30 на 60 %. За мнозина преструктурирането на дълга е неотложен приоритет. Нуждаем се от общата рамка на Г-20, с цел да интегрираме поуките от опита и да предоставим на страните, които се обръщат към нея за помощ — и имаме потребност от огромни кредитори, като Китай и частния бранш, незабавно да засилят присъединяване си.
 Европейска комисия ни размаха пръст, че нямаме проект при енергийна рецесия
Европейска комисия ни размаха пръст, че нямаме проект при енергийна рецесия

Решенията по процедури за нарушавания по отношение на България са във връзка с Енергетика и климат, подвижност и превоз, както и цифрова стопанска система

Знаем, че гладът е най-големият разгадаем проблем в света. Надвисналата рецесия е моментът да действате уверено, приключва Георгиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР