Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до

...
Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до
Коментари Харесай

Радев: Бруталната война на Русия срещу Украйна доведе до рязко влошаване на средата за сигурност

Нахлуването и бруталната война на Русия против Украйна доведоха до внезапно утежняване на средата за сигурност и провокираха самите устои на построения интернационален и правов ред. Това съобщи президентът Румен Радев по време на церемонията, на която удостои с медал „ Мадарски конник “ първа степен посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа. Радев добави, че пандемията от COVID-19 сложи на тестване одобрения интернационален ред и връзки, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавното отличие се връчва за огромните заслуги на дипломата

за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати и за разширението на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес.



По думите на президента страната ни ще продължи да разчита на Съединени американски щати

за модернизацията на Въоръжените ни сили и за подсилване на отбранителните качества на Българската войска като резистентен поръчител за националния ни суверенитет. 

„ В новите измерения на интернационалната конюнктура сигурността и защитата се постановиха естествено

като основно измерение на нашето дейно партньорство освен в двустранен проект, само че и в границите на НАТО “, разяснява Румен Радев. Според него съдействието в областта на енергетиката се е наложило като различен предпочитан дирек, а това е асъдействало за подсилване на енергийната сигурност на целия район. 

Във фокуса на взаимната активност сред двете страни беше и укрепването на върховенството на правото ,

битката с корупцията, тероризма и проведената престъпност, уточни президентът. Въпреки обективните компликации, от 2019 година насам (посланик Херо Мустафа е в България от 2019 г.) двустранната търговия бележи непрестанен растеж, означи президентът и уточни, че за 2021 година е достигнала 1,3 милиарда $.

„ Днешната гала е израз на благодарност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния персонален принос на дипломат Мустафа

за развиването на стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и България “, сподели Радев. Според президента от първия ден на своя мандат в София дипломат Херо Мустафа работи безрезервно и пламенно за развиването на политическия разговор и разширение на съдействието във всички области от съвместен интерес.

„ На дипломат Мустафа се падна нелеката задача да управлява задачата на Съединени американски щати в София в интервал ,

белязан от невиждани районни и световни провокации “, съобщи той. По думите на Румен Радев дипломат Херо Мустафа и нейният екип са били постоянно подготвени да окажат подпомагане и помощ, както и да работят с българските институции.

На 19 септември тази година ще бъдат навършени 120 години

от определяне на дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати, означи Радев. С сполучливия мандат на дипломат Мустафа тя оставя зад тила си една значима страница от историята на тези връзки, сподели още президентът.

Посланик Херо Мустафа е в страната ни от 2019 година, а на нейно място напролет се чака да пристигне Кенет Мъртън .

Той беше одобрен през декември м.г. от американския Сенат да бъде идващият дипломат на Съединени американски щати в България. Неговото предопределение демонстрира стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България, обявиха тогава от американското посолство.

С медал " Мадарски конник " се награждават непознати и български жители

за изключително огромни заслуги за установяването, укрепването и развиването на двустранните връзки с България. Орденът е с лента с българския народен трикольор, има две степени - първа и втора, и две категории - без мечове (връчва се на цивилен лица) и с мечове (връчва се на военни лица). 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР