Наградите Грами в неделя ще бъдат доминирани от звездни младежи

...
Наградите Грами в неделя ще бъдат доминирани от звездни младежи
Коментари Харесай

Скандалът преди наградите "Грами": какво става, когато жените "се покажат"

Наградите " Грами " в неделя ще бъдат доминирани от звездни младежи – Ариана Гранде, Лизо, поп-гот детето знамение Били Айлиш само че за следващ път вътрешни кавги ще помрачат връчването им, споделя в. " Вашингтон пост ".

Миналата седмица Звукозаписната академия (която връчва наградата) разгласи, че основният ѝ изпълнителен шеф Дебора Дуган е отстранена поради " официални обвинявания в неуместно държание от страна на високопоставена жена в организацията ". Дуган бе назначена преди по-малко от шест месеца и бе първата жена, оглавила институцията.

Във вторник тя подаде 44-странична тъжба в Комисията за равни благоприятни условия за труд, в което твърди, че е станала обект на полова дискриминация, полов тормоз и незаслужено възнаграждение. В нея се твърди още, че Академията е нарочила Дуган поради неин имейл към отдел " Човешки запаси ", наричащ институцията " момчешки клуб ".

Дуган упреква основния юрист на организацията Джоел Кац, че я е тормозил полово. Тя също по този начин твърди, че повода за уволнението на предшественика ѝ Нийл Портноу са обвинявания в обезчестяване. Самият Портноу популяризира изказване в сряда, в което " изрично " отхвърли обвиняванията.

Скандалът идва в миг, в който 63-годишната организация е подложена на критика и че не отдава дължимото на дамите и на другите етноси, с изключение на белия.

Кога стартира всичко

Според Дуган имейлът, който е почнал всичко, е изпратен на 22 декември. В него тя разказва " сериозните си терзания ", разпростряли се както от възможни спорове на интерес измежду членовете на борда до нередности в гласуването за премиите.

Тя също по този начин разказва издевателството, в който упреква Кац – по време на бизнес вечеря той неведнъж коментирал външния ѝ тип и опитал да я целуне, а при идващите им срещи продължи с мненията. Мъжът отхвърля. Отговорът на " Човешки запаси " е бил, че " това са съществени проблеми, които би трябвало да бъдат разследвани ". Три седмици по-късно Дуган е отстранена, съгласно отбраната ѝ – като възмездие.

Според жалбата също по този начин Академията е предала на пресата информация за отстраняването ѝ, макар ангажимента да дава отговор на въпроси с формулировката, че Дуган е в отпуск.

Обвиненията в " неприятно държание " идват от някогашна асистенка на предшественика на Дуган – Портноу. Началничката твърди, че е пробвала да ѝ откри нова роля, откакто станало ясно, че тя не може да се оправи с условията на асистентското място. Според служителката обаче Дуган я е тормозила и това я е принудило да излезе в отпуск. Защитата на Дуган съобщи предходната седмица, че " Когато няма 28-страничен контракт и закани, които да ни стопират да приказваме, ще покажем какво се случва, когато " се покажеш " в Звукозаписната академия ".

Жените да се покажат

Изразът " да се покажеш " е отпратка и към Портноу. През 2018 година той разяснява неналичието на победителки онази година с думите: " дамите с творчество в сърцата и душите си, които желаят да бъдат музиканти, инженери, продуценти, да бъдат част от управителното равнище на промишлеността " би трябвало " да се покажат ".

Този коментар не бе признат добре – измежду номинираните тогава имаше звезди като Лорд и Лейди Гага, а феновете на Бийонсе още бяха гневни, че албумът ѝ Lemonade загуби от " 25 " на Адел.

 Ариана Гранде
© Associated Press

Ариана Гранде

Изпълнителният продуцент на премиите " Грами " Кен Ерлих утежни нещата, когато разяснява обстоятелството, че по време на церемонията дамите не са имали толкоз време за осъществяванията си, колкото мъжете. " Става въпрос за избори ", сподели той, отхвърляйки недоволството на Лорд, че са ѝ предложили единствено присъединяване в обща изява, а на сътрудниците ѝ мъже – обособени осъществявания. Ерлих влезе в спор и с Ариана Гранде предходната година – той твърдеше, че заради забавили се договаряния сред двете страни певицата е отказала да пее на церемонията. Тя обаче съобщи, че той е " потискал творчеството и себеизразяването ѝ " и поради това е отказала. Тази година Ерлих ще продуцира шоуто за финален път.

Хип-хоп общността

Дуган твърди още, че неналичието на етническо многообразие в Академията е причина черни рап и хип-хоп звезди като Кание Уест, Кендрик Ламар и Бийонсе да бъдат подценявани. Тя сочи, че системата за гласоподаване е " забулена в загадъчност " и че някои от 12 000 членове на академията с право на глас " тласкат напред актьори, с които имат връзки ".

Спорът надали ще повлияе на церемонията в неделя – само че сигурно ще засегне бъдещето на академията. Жалбата може да докара до медиация или до следствие на Комисията за равни възможности; в случай че това не се случи, Дуган може сама да заведе дело.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР