Нагоре, все нагоре... и така до около 17 етажа височина

...
Нагоре, все нагоре... и така до около 17 етажа височина
Коментари Харесай

Ще има ли и в България вертикални ферми



Нагоре, все нагоре... и по този начин до към 17 етажа височина структури, отрупани със...салати. Така наподобява понастоящем най-голямата отвесна плантация в Европа - английската Jones Food Company. Разположена в бивш хладилен склад, JFC - проработила преди 4 години, дава добра концепция какъв брой надалеч може да бъде бъдещото земеделие. През юни 2022 година JFC възнамерява да отвари втора сходна плантация за отвесно земеделие, този път с упоритостта да е най-голямата в света.

Цялостната идея за отвесното земеделие се появява релативно скоро - през 1999 година в Колумбийския университет в Ню Йорк, въпреки и по-рано да има сходни осъществени планове. Идеята за отвесното развъждане на култури допуска огромно произвеждане на зеленчуци на малко територия като технология за обезпечаване на храна на бъдещите генерации в мегаполиси и огромни градски центрове, когато се чака надалеч повече замърсяване на околната среда, климатични промени, раздалеченост на местата за произвеждане и високи разноски. До огромна степен, концепцията залага и на консолидираното на отвесното земеделие във към този момент издигнати здания.

Освен това, отвесното земеделие взема решение и казуса с унищожаването и изтощаването на плододородието на почвите при стандартното земеделие.

Обединила в себе си концепцията за оранжерийното произвеждане с все по-иновативните разбирания за надзор на околната среда, актуалните отвесни ферми употребяват вятърна или слънчева сила, LED светлини, хидропоника, изкуствен интелект и прочие Понастоящем най-вече в производството на салати - зелени, розови, рукола и други Вероятно, скоро и за произвеждане на ягоди, за което към този момент работят в JFC, за които става дума при започване на текста. Кой не е чувал за брането на ягоди във Великобрирания?

За момента в страните, в които интензивно се работи по реализацията на планове за отвесно земеделие влизат още Дания, Китай, Съединените щати, Дубай, Саудитска Арабия, Филипините, Сингапур, Южна Африка...Ще има ли и в България скоро отвесни ферми?
Да, в случай че се съди по Цветомир Николов, който осем години в Китай се занимава точно с отвесно земеделие. В България, където се завръща преди месеци, неговата концепция - към този момент в съдружничество със запленената от роботиката Ралица Костадинова, към този момент наподобява още по-иновативно - отвесни ферми, в която зеленчуците да бъдат обслужвани от...роботи (роботизирани ръце).
Проектът им е част от първия у нас PARA развъдник.
Чуйте повече от диалога с Цветомир Николов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР