„Нафтогаз“ планира в края на месец април да подаде в

...
„Нафтогаз“ планира в края на месец април да подаде в
Коментари Харесай

Нафтогаз планира да пусне жалба срещу Газпром за нарушение на правилата на конкуренция през април


„ Нафтогаз “ възнамерява в края на месец април да подаде в Европейската комисия тъжба против „ Газпром “ в границите на законодателството на Европейския съюз по конкуренцията, в частност за нарушаване на разпоредбите. Това е декларирал изпълнителният шеф на НАК „ Нафтогаз Украйна “ Юрий Витренко на конференция.

„ Нашето желание е да обърнем внимание на Европейския съюз за корист от „ Газпром “ под формата на тъжба до комисията по конкуренция, която считаме да подадем в края на април 2019 година “, е декларирал той. Става въпрос за подаване на тъжба до Европейска комисия е обяснил по-късно той пред публицисти. По време на изявление на конференция Витренко е споделил, че жалбата ще е „ от изгода за европейските консуматори и украинската страна “. „ Смятаме, че това е належащо за застраховане на бъдещето на украинската газотранспортна система с пренос на газ, а също по този начин и на европейската енергийна сигурност “, е добавил той. По думите на Витренко тъжба може да бъде подадена от всяко компания, когато става въпрос за въздействие на пазара.
„ Нафтогаз “ по думите му, счита, че избрани дейности на „ Газпром “ засягат конкуренцията вътре в Европейски Съюз. Според него, украинската компания „ също страда “ от това. Примерно, Украйна купува природен газ от Европейски Съюз, и този газ за нея „ доста по-скъп поради анти конкурентното държание на „ Газпром “, е декларирал Витернко. „ Ако те (Русия) разрешават примерно да се транзитира централно - азиатски газ, износ от самостоятелни производители (на газ в Русия) цените на газа в Европа биха били по-ниски и ние бихме купували газа по-евтино “, е декларирал той, представен от Прайм.

Припомняме, че към този момент единствено съветската компания „ Газпром “ има право на износ на тръбопроводен газ от страната. Въпроси по този мотив породиха и при поправката на газовата инструкция, само че специалистите бяха безапелационни, че Европа не може да се меси в националното законодателство на съветската страна, защото това било интервенция във вътрешните работи. Така че мненията на Витренко ще оставим на правните специалисти.

Директорът на „ Нафтогаз “ е загатнал в подтекста на жалбата и газопроводът „ Северен поток 2 “. По думите му, може да се прегледа вид за подаване на тъжба до Европейска комисия и при присъединяване на други компании, само че е по-вероятно украинската „ Нафтогаз “ да работи независимо. По думите му, „ Нафтогаз “ ще желае от Европейска комисия за „ наложи избрани условия на „ Газпром “, макар че Европейска комисия може и да глоби фирмите, нарушаващи разпоредбите на конкуренцията на Европейски Съюз.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР