Наемите в София са в доста широки граници според квартала,

...
Наемите в София са в доста широки граници според квартала,
Коментари Харесай

Наемите в София стигат над 1 000 евро на месец

Наемите в София са в много необятни граници съгласно квартала, обзавеждането на жилището и съществуването на спомагателни улеснения като да вземем за пример гардероб и паркомясто. Наемите на двустайните жилища остават постоянни през последните месеци и са сред 240 евро и 550 евро, а на тристайните са от 350 евро до 1000 евро, демонстрират данни на компания за недвижими парцели, представени от в. " Труд ".

Най-високи са наемите в кварталите Изток, Лозенец, Иван Вазов и идеалния център. По-достъпни квартали са Надежда, Люлин и Обеля. Трудно може да бъде посочен междинен размер на наемите в столицата, тъй като те са в доста необятен диапазон. Но най-често договорите за наем се подписват към 400-420 евро за двустайните, и към 500-600 евро за тристайните жилища, разясняват брокери.

В центъра на столицата наемът за 3-стаен парцел с положително местонахождение и с спомагателни улеснения, като паркомясто и ново обзавеждане, всекидневно надвишава 1000 евро на месец. Това се дължи на недостига на качествени предложения на пазара, считат брокери. При излизане на пазара на прекрасен апартамент доста бързо се намира наемател.

Сред наемателите има както доста българи, по този начин и чужденци. Най-често чужденците работят в огромни компании и до момента в който са в страната желаят да живеят в прекрасен дом на комфортно за тях място. А съответният размер на наема за тях не е от решаващо значение при избора на парцел.

По отношение на това кое е по-добре - човек да живее чартърен или да купи парцел, всичко е строго самостоятелно. Ако човек занапред се ориентира на пазара на жилища, няма спестени средства за самоучастие и няма сигурна работа, която да му дава опция да заплаща вноските по заем, е по-добре да наеме парцел. Това важи и за хора, които постоянно трансформират всекидневието си, сменят обитаемото място, в което живеят, адаптивни са, склонни са да се местят постоянно. За хора, които в този момент приключват образованието си и плавят проекти да работят в чужбина, покупката на парцел, който да изплащат с години, също не е добър вид.

Но за хората, които знаят какво желаят и са подготвени да се открият, покупката на апартамент е вярното решение. Дори за хора, които постоянно сменят работното си място е по-изгодно да живеят в личен дом, в сравнение с да заплащат наем. Ако решат да сменят квартала или града, в който живеят, постоянно могат да продадат остарелия си дом и с парите да купят нов апартамент.

Наемът на двустаен апартамент в столичния квартал Манастирски ливади е към 400 евро, а цената му приблизително е 140 хиляди евро, показват брокери. Ако човек желае да купи жилището, би трябвало да има 20% спестени средства за самоучастие, т. е. 28 хиляди евро. При ипотечен заем за 20 години и рента от 2,6% месечните вноски ще бъдат 599 евро. Така общата сума за покупката на жилището за интервала от 20 години ще бъде малко над 171 хиляди евро. След това обаче апартаментът става негова благосъстоятелност и повече наеми няма да заплаща.

Ако обаче човек няма спестени пари за началната вноска и не може да си разреши да изплаща ипотека, може да дава наем от 400 евро на месец. Така за 20 години ще заплати 96 хиляди евро, което е по-малко от цената на жилището. Но след 20 години още веднъж няма са има личен дом и ще би трябвало да продължи да заплаща наем. Така, в случай че живее още 20 години чартърен ще би трябвало да даде общо 192 хиляди евро. И в последна сметка отново няма да има парцел, който да остави на децата си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР