Наемите на столичните търговски улици леко нарастват през последните месеци.

...
Наемите на столичните търговски улици леко нарастват през последните месеци.
Коментари Харесай

Наемите на столичните търговски улици нарастват през последните месеци

Наемите на столичните търговски улици леко нарастват през последните месеци. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. м на софийския бул. “Витоша ” е малко над 50 евро/кв. м, демонстрират данни на интернационална консултантска компания. Това слага столичния бул. на 47-а позиция в Европа в ранглиста за най-скъпите търговски улици.

Сред останалите балкански столици се отличават Белград, Сърбия с улица “Кнеза Михаила ”, която е на 42-ра позиция на Стария континент, с наем от 82 евро/кв. м, както и Загреб, Хърватия с улица “Илица ” със междинен наем от 73 евро/кв. м. В Букурещ, Румъния улица “Викторие ” също е пред софийския бул. като се подрежда на 46-о място с месечен наем от 53 евро/кв. м.

Столичният бул. “Витоша ” продължава да се развива като локация, привличаща най-вече наематели от сегмента на заведенията за хранене и заведенията. Преобразуването му в пешеходна зона преди години способства за покачването на наемите, само че в противоположна посока работи изместването на търговците към моловете и комерсиалните паркове. Навлизането на нови кафенета и заведения за хранене на булеварда е лимитирано, защото постройките са главно жилищни и в доста случаи етажната благосъстоятелност отхвърля смяна на предназначението на партерните пространства в заведения.

Най-скъпата комерсиална локация в Европа към този момент е улица “Монтенаполеоне ” в Милано с 1212 евро на квадрат месечен наем. Следва я “Ню Бонд Стрийт ” в Лондон с месечен наем от 1195 евро/кв. м. Третата позиция на Стария континент заема улица “Кондоти ” в Рим с наем от 1034 евро /кв. м на месец. Парижката “Шанз-Елизе ” изпада от топ 3 и заема 4-то място с наем от 922 евро/кв. м.

В международен мащаб най-скъпата улица още веднъж е Пето авеню в Ню Йорк с наем от 1756 евро на кв. м. Наемите на Пето авеню нарастват с 14% по отношение на равнището преди Covid-19 пандемията. На втора позиция, макар спада от 41% по отношение на 2019 година, се подрежда “Тсим Ша Тсюи ” в Хонг Конг. На трето място в световен проект се подрежда първенецът в Европа - миланската улица “Монтенаполеоне ”.

Тенденцията на възобновяване е годна освен за България, само че и в интернационален проект и наемните равнища последователно се завръщат към тези от 2019 година В пика на Covid-19 наемите в района на Европа, Близкия изток и Африка спаднаха приблизително с 11%, въпреки да варираха доста според от тежестта на настоящите затваряния. В Ирландия, Обединеното кралство, Испания и Франция наемите се намалиха приблизително с до 28%. В същото време измененията бяха минимални в елементи от Източна Европа, като Словакия и Словения. Сега наемите към този момент се възвръщат.

Консултантите регистрират вълна от компании, които навлизат на пазара, изследвайки физическата търговия на дребно. През последните 18 месеца 75% от покупко-продажбите на дребно са нови контракти за наем, което значи, че търговците правят оценка значимостта на обичайните магазини.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР