Наемът на студентските общежития да бъде намален на половина. За

...
Наемът на студентските общежития да бъде намален на половина. За
Коментари Харесай

Студенти искат по-ниски такси и наеми на общежитията

Наемът на студентските общежития да бъде понижен на половина. За това упорстват от Националното посланичество на студентските препоръки в послание към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорите на висшите учебни заведения у нас, оповестява "България он ер ".

Като причина за това искане биват посочени по-ниските приходи на студенти и техните родители в интервал на рецесия и това, че огромна част от учащите са се върнали в родните си градове, поради отдалечения учебен срок и на практика не употребяват услугата от месеци.

Още през декември студентски препоръки настояха наемите да бъдат понижени на 50% за студенти, които не населяват пространствата. За тези от тях, които употребяват общежитията, сумата да остане непроменена.

Коронавирусът принуди студенти от цялата страна да завършат летния учебен срок на 2019/2020 онлайн. Тогава една част от университетите понижиха таксите за наем на общежитията. Сега обаче сходни финансови облекчения не са планувани.

Университети настояват, че макар отдалеченото образование, разноските за защита, разчистване и така нататък остават. В други страни като Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия таксата за общежития е отпаднала още при започване на коронакризата.

Това не е единственото искане на студентите. Те упорстват и за понижаване на размера на таксите за образование. Основният мотив - качеството на образованието, което по думите им е по-ниско в изискванията на онлайн лекции.

Преди дни ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков разяснява, че съображение за такова понижение няма, а качеството на образованието не е наранено поради другата форма на осъществяване на образователния развой.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР