Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил спецификацията на помощните средства

...
Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил спецификацията на помощните средства
Коментари Харесай

Касата ще предоставя помощните средства на хората с увреждания от 1 юли

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил спецификацията на помощните средства и започва процедура по договаряне на цената им, както и електронизираните бизнес процеси по разпределяне, възнаграждение и надзор на помощните средства, вследствие на което сега се работи по правене на програмен продукт от „ Информационно обслужване “. Програмният артикул ще бъде тестван от 1 май до 31 май, а в интервала от 1 юни до 30 юни ще се извърши тестване с търговците на помощните произведения. От 1 юли софтуерът би трябвало да бъде в употреба и НЗОК ще управлява целия развой по разпределяне, погашение, ремонт и надзор за даването на помощни средства и съоръжения за потребностите на хората с увреждания в Закона за хората с увреждания.

Това стана ясно по време на почналото в Народното събрание чуване на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев по отношение на промяната по отпущането и заплащането на помощните средства, извършено по искане на депутатите от „ Демократична България “ Елисавета Белобрадова и доктор Александър Симидчиев.

По думите на проф. Салчев цялата информация от електронизирания развой ще е забележима единствено в Централно ръководство на НЗОК, а след приключване на календарния месец НЗОК прави надзор и утвърждение на заплащането въз основата на подадените документи от търговците.

Срокът на завършването на измененията в нормативната уредба е до края на април, процедурата по договаряне до края на май и от 1 юли НЗОК ще може да управлява този развой, сподели проф. Салчев.

В началото на изказването си той акцентира, че прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за обществено подкрепяне към НЗОК и подготовката на Механизма за възнаграждение на помощните средства от Касата е развой, почнал преди 12 години. Причината е, че съгласно Социалното ведомство помощните средства съставляват медицински произведения и назначената с тях терапия е тип здравна активност, която би трябвало да се заплаща от здравната система.

„ През 2019 година е издадена заповед на министъра на опазването на здравето за основаване на Механизъм и стандарти за качество на помощните средства, посредством който да се регламентира финансирането и даването на нуждаещите се лица. Приети са нормативни промени в Закона за хората с увреждания и в ЗЗО, с които от 1 януари 2020 година на НЗОК се разпорежда да заплаща помощни средства отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. От страна на НЗОК е посочено, че в настоящата нормативна уредба на законово и подзаконово равнище е налице разминаване във връзка с главната наредба на дейностите по финансиране и даване на помощните средства. НЗОК е счела, че без да е обезпечен административен потенциал, би могло да се застрашат правата на пациентите с увреждания “, сподели проф. Салчев.

Той добави, че в този момент според ЗБНЗОК 2022 процесите по разпределяне, отчитане, надзор, възнаграждение и ремонтни на помощните средства на хората с увреждания отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване би трябвало да бъдат реализирани от НЗОК, считано от 1 юли 2022 година „ Преминаването на активността по даване на помощните средства е регламентирано посредством изменение на Закона за хората с увреждания. Средствата за това се дават с трансфер от Държавния бюджет посредством Министерството на здравеопазването. Механизмът за финансиране и стандартите се дефинират през ЗЗО и Закона за медицинските произведения, а Механизмът за даване и прилагане – в Правилника за използване на Закона за медицинските произведения “, сподели проф. Салчев.

Изслушването му обаче беше отсрочено за идната седмица, защото трансферира работното време на депутатите. Оказа се, че доста от тях са си тръгнали още преди отчета на проф. Салчев.

„ Този въпрос е извънредно неврологичен, който е отлаган 12 години, не следва да се преглежда в 14:15 ч, няма да има време, с цел да схванат българските жители, че Народно събрание се интересува от техните проблеми “, аргументира отлагането депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР