Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) прие
Коментари Харесай

НЗОК прие правила за допълнителните плащания на медици на първа линия

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) одобри разпоредбите, по които ще се правят заплащанията за финансирането на спомагателните хонорари на медицински и немедицински личен състав, директно ангажиран с действия по наблюдаване, диагностика и лекуване на пациенти с потвърден в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.
Размерът на тези заплащания остава неизменен и е в размер на 1 000 лева нето. Целта е да се продължат ограниченията, ориентирани към опазване мотивацията на личния състав, посрещащ провокациите в битката с пандемията.
По 1000 лева ще получават и работещите в лаборатории в болничната и извънболничната помощ, които директно правят действия по PCR диагностика на КОВИД-19.
Механизмът, по който лечебните заведения ще получават финансирането за в допълнение заплащане на личния състав, ангажиран с диагностиката, лекуването и наблюдението на пациенти с КОВИД-19, не се трансформира по отношение на разпоредбите, работили до края на 2020 година Средствата ще се изплащат за активността, считано от 01.01.2021 година, ежемесечно въз основа на информацията, подавана от самите лечебни заведения.
В признатите правила се регламентира и заплащането по 10 лева за сложена имунизация против КОВИД-19. Месечният размер на средствата, който ще получи всяко едно лечебно заведение, ще се дефинира от броя осъществени имунизации, регистрирани в Националната здравно-информационна система.
Продължава използването и на всички досегашни финансови принадлежности, ориентирани към опазване стабилността на здравната система и поддръжка на работещите в нея:
гарантиране на 85% от приходите на лечебните заведения от НЗОК, по отношение на открит базисен размер;
 Спряла ли е страната коронапремията от 1000 лева за медиците на първа линия? Министерство на здравеопазването изрично отхвърля Спряла ли е страната коронапремията от 1000 лева за медиците на първа линия? Министерство на здравеопазването изрично отхвърля
Здравното министерство (МЗ) е спряло изплащането на бонуса от 1000 лв. за медиците и за немедицинския личен състав в лечебните заведения, които са н...
погашение по 1000 лева на всеки общопрактикуващ лекар;
погашение на средства за работата на диагностично-консултативните и медицинските центрове, обвързвана с обезпечаването на диагностика на пациенти със подозрение за КОВИД-19.
погашение на средства по член 5 от, с които се подсигурява финансирането на спомагателни хонорари за наетия личен състав в размер на 600, 360 или 120 лева
НЗОК е основала нужната организация, която да разреши навреме култивиране на отчетните документи на лечебните заведения и погашение на всички дължими средства не по-късно от 24.02.2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР