Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ е поискал пълен анализ

...
Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ е поискал пълен анализ
Коментари Харесай

Последна оценка на ЧЕЗ за сделката в България, подкрепена от ББР и ПИБ

Надзорният съвет на чешката компания ЧЕЗ е изискал цялостен разбор на договорката за бизнеса на компанията в България, оценена на 8 милиарда чешки крони или над 617.6 млн. лева, както и инспекция дали процедурата за продажба е била отворена за всички претенденти. Това заяви чешкото издание lidovsky, цитирайки представителя на групата Ладислав Криц.

По неофициална информация на Mediapool офертата на пазарджишката компания " Инерком ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова и притежаваща възобновими електроцентрали, е била кардинално призната от надзора на ЧЕЗ, само че е било предоставено на одиторска компания да ревизира безусловно всичко по договорката.

Чешката енергийна компания продава шест свои сдружения в България: електроразпределителната си мрежа в Западна България, електроснабдителното сдружение, търговецът на ток и две ВЕИ – централи.

Особено внимание би трябвало да се отдели на инспекцията на банковите гаранции за заплащането на сумата от страна на сдружението " Инерком ", чийто капитал е 10 хиляди лв.. Основните са издадени от държавната Българска банка за развиване (ББР) и от Първа капиталова банка (ПИБ).

Опитите на Mediapool да получи удостоверение от притежателя на ББР - Министерството на стопанската система, за банковата гаранция издадена в интерес на " Инерком ", останаха несполучливи. Участието на държавната банка в договорката обаче демонстрира поддръжката на държавното управление за пазарджишката компания, която до неотдавна бе непозната на необятната аудитория, а и не се считаше за мощна на пазара.

Наскоро ПИБ финансира с 24.5 млн. евро договорката за продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " от ЧЕЗ на компанията на Данаил Папазов, който бе транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски.

Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде ръководена от Георги Христозов - дълготраен началник на страната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", който по времето на кабинета " Орешарски " бе ръководител на управата на " Българския енергиен холдинг " и до момента в който заемаше тази държавна работа прибави четвърти милион в сметката си.

Останалите банкови гаранции за плануваната от пазарджишката компания покупка на българския бизнес на ЧЕЗ, били от регистрирани на Каймановите острови, настояват източници, осведомени с детайлности по договорката.

Затова и надзорът на ЧЕЗ изискал до 22 февруари да се извърши спомагателен одит на документите по договорката и в случай че всичко е наред, да се върви към подписване на контракт за продажбата с " Инерком ".

В същото време обаче от ЧЕЗ са си оставили отворена малка врата за договаряния с индийската енергийна компания " Индия Пауър Копрорейшън ", която игра за активите на ЧЕЗ в България дружно с българската компания " Фючър енерджи ". Последната обаче бе скоростно изхвърлена от играта, откакто внезапно й стана невероятно да намира електрическа енергия, с цел да покрива договорите си клиенти и се наложи да напусне пазара. " Индия Пауър ", която действително щеше да финансира договорката и е платила депозит за присъединяване в състезанието, била осведомена от ЧЕЗ, че сумата ще бъде арестувана до 28 февруари, съгласно близки до договарянията. Явно до тогава дефинитивно би трябвало да стане ясно ще има ли договорка с " Инерком ".

Ако в действителност ББР е издала една от главните банкови гаранции с поръчителство придобиваните активи, това значи, че договорката се поддържа от държавното управление и евентуално пазарджишката компания ще е новият притежател на електроразпределителната мрежа в Западна България и ще дава отговор за доставките на ток.

Преди време министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че новият притежател на активите на ЧЕЗ ще бъде тестван както от Комисията за защита на конкуренцията, по този начин и от

Комисията за енергийно и водно контролиране. Ако има обаче политическо решение, тази инспекция ще е в действителност проформа.

Намерението си за отдръпване от България ЧЕЗ разгласи през януари 2017 година след траяли години клюки, че търси покупател на бизнеса си у нас.

За 13 години на българския пазар, компанията нееднократно е била обект на нападки и ценови напън от страна на енергийния регулатор. На два пъти бяха задействани процедури за лишаване на лиценза й (през 2014 година това се случи и с другите две електроразпределителни сдружения – австрийската ЕВН и чешката " Енерго-Про " ). Процедурите, които бяха чисто популиски и на ръба на фарса, в последна сметка бяха прекъснати.

През юли 2016 година ЧЕЗ заведе против България иск за стотици милиони евро пред интернационалния трибунал на Световната банка. Тази стъпка бе подхваната " след редица интервенции на българските институции, които вредят на активността на ЧЕЗ в България и в дълготраен проект заради сериозната обстановка на локалния енергиен пазар, която не се усъвършенства ", обявиха тогава от компанията-майка ЧЕЗ АГ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР