Надяваме се до 15 януари най-късно първият медицински хеликоптер у

...
Надяваме се до 15 януари най-късно първият медицински хеликоптер у
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: Първата група пилоти на медицински хеликоптер замина за обучение

Надяваме се до 15 януари най-късно първият медицински хеликоптер у нас да бъде въведен в употреба. Това съобщи пред bTV министърът на превоза Георги Гвоздейков.

„ Вчера отпътува първата група водачи, които би трябвало да преминат образованието за вида хеликоптер, а на 24-ти отпътуват и тримата инженери. Първият медицински хеликоптер, който би трябвало да получи България, към този момент е към своя завършек на сглобяване на поточната линия и получи своя сериен номер. Миналата седмица „ Хели мед сървиз “ е подал всички документи и заявката за приемане на удостоверение за авиационен оператор, което значи, че до края на декември България ще има авиационен оператор с лиценз “, сподели още министърът.

Гвоздейков посочи, че оперативните бази за незабавната здравна помощ по въздуха към този момент са благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. Те са ситуирани на летище София, летище Пловдив, летище Сливен, летище Долна Митрополия, летище Търговище и летище Габровница.

„ Болничните хеликоптерни площадки са в интензивен развой на лицензиране. Графикът, заложен в ПВУ, ще бъде спазен и закъснение няма да има “, сподели още министър Гвоздейков.

Той обаче посочи, че системата HEMS ще проработи изцяло у нас в края на 2026 година, когато по график ще дойдат всички хеликоптери.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР