Надявам се всички колеги от останалите парламентарно представени партии да

...
Надявам се всички колеги от останалите парламентарно представени партии да
Коментари Харесай

Гечев: Орязването на социалните разходи ще съсипят хората и икономиката

" Надявам се всички сътрудници от останалите парламентарно показани партии да дойдат на срещата в понеделник, всички са приели поканата на Българска социалистическа партия. Надали има нещо по-важно за България сега от това какви ограничения ще набележи Народното събрание и новото държавно управление и какъв бюджет ще бъде признат за 2023 година Това са нещата, които интересуват хората. "

Това съобщи определеният за депутат от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев пред БНР. Съобщение за изявлението му беше публикувано от пресцентъра на партията.

" Това ли е казусът на България сега - кои посланици ще участват на откриването на Народното събрание, или по какъв начин ще финансираме бюджетния недостиг, ще запазим ли обществените стратегии и отбраната за семействата и бизнеса ", запита Гечев. По думите му депутатите би трябвало да съсредоточат вниманието си върху националните проблеми и дневния ред на българския народ.

" Съкращаването на обществените разноски ще има тежки последствия върху семействата и стопанската система ", счита той. Румен Гечев изтъкна, че БСП е изрично срещу такава стъпка. Той изясни, че това не би отговаряло на обикновените цели за обществена отбрана на българите и е стопански нецелесъобразно.

Проф. Гечев сподели още, че Българска социалистическа партия ще упорства да бъдат непокътнати обезщетенията на семействата поради високата инфлация и за поддържане на избран таван на цените.

По отношение на поемането ба нов държавен дълг Румен Гечев разяснява: " Да, не звучи добре да се взима нов дълг, само че вижте каква е политиката на останалите европейски страни. България все още се намира в доста положителни условия, защото нашият дълг е 22-23% от Брутният вътрешен продукт, в случай че в Еврозоната той е към 90%, а в целия Европейски съюз е още по-висок.

Това не значи, че България би трябвало да следва политиката на извънредно висок дълг, само че в случай че би трябвало да избираме сред спасяването на българския бизнес и отбрана на българските фамилии и това да увеличим дълга с няколко % и към момента да бъдем в пъти под дълга на останалите страни, няма да бъде рационално. Даже и с спомагателен дълг от 4-5 милиарда, българската стопанска система няма да има проблеми с неговото обслужване. "

Той сподели още, че българският народ е дал 2,3 милиарда лева по искане на някогашния министър председател Бойко Борисов, ексшефа на Комисията по защита о.з. ген. Константин Попов и тогавашния министър на защитата Каракачанов. Гечев добави, че те са излъгали, че доставките на F-16 ще стартират през 2023 година и в този момент би трябвало да дават отговор пред народа и пред съответните институции за какво са подвели българите. Гечев ще упорства те да бъдат извикани в Народното събрание да дават отговор за какво са подписали контракт без неустойки.

" Откъде-накъде ние в този момент би трябвало да гласуваме в бюджета нови средства за още 8 чертежа на F-16 и за заместващи самолети? ", запита той. След като държавното управление на Съединени американски щати не си е изпълнило уговорките към България, би трябвало да заплати наказателна клауза и самолетите, които би трябвало да се вземат чартърен до приемането на закупените F-16, счита Румен Гечев.

" Парламентът би трябвало да работи, в случай че би трябвало без отмора, да одобри нужните закони за Плана за възобновяване и резистентност, с цел да получим средствата от Европейски Съюз. Сега служебният министър на финансите приказва за 5 милиарда лева нов дълг, само че в случай че не получим тези средства, това число ще наподобява доста по-различно ", отбеляза той.

" Ще създадем всичко допустимо за съставянето на държавно управление, без значение дали Българска социалистическа партия ще взе участие в ръководството, или ще бъде в съпротива. Очевидно е, че към ГЕРБ няма да се сформира държавно управление. Вторият мандат има по-голям късмет. По-добре е България да има държавно управление, в сравнение с да вършим нови избори измежду зима и рецесии ", посочи още Гечев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР