Надявам се, че властите в България ще се справят и

...
Надявам се, че властите в България ще се справят и
Коментари Харесай

МВФ: Властите в България трябва да овладеят инфлацията

Н адявам се, че управляващите в България ще се оправят и ще съумеят да доведат инфлацията в страната до равнища, които дават отговор на условията за приемане на еврото . Това съобщи изпълнителният шеф на Международния валутен фонд за България Пол Хилберс пред.

" Мисля, че България извървя един доста дълъг път, с цел да стигне до това, което е в този момент. Ще Ви дам образец - съглашението за валутния ръб съществува към този момент повече от 25 години. Това е доста сполучлива политика за страната. Така че България е посочила, че може да живее с валута, която е много постоянна във връзка с цената си по отношение на главните други валути ", разяснява Пол Хилберс.

" България първо беше вързана към немската марка, а по-късно към еврото. Мисля, че това беше знак за мощ. Това е положително достижение. От друга страна, има редица условия, свързани с приемането Ви – в областта на инфлацията, на фискалната политика, дефицитът и дълга ", уточни той.

" Виждам нужда държавното управление да поддържа строги политики, с цел да подсигурява, че може да извърши и последните условия за приемането Ви. В момента най-много казусът е инфлацията. Надявам се, че управляващите ще се оправят и ще съумеят да доведат инфлацията до равнища, които дават отговор на условията за приемане на еврото ", съобщи изпълнителният шеф на Международния валутен фонд за България.

МВФ предвижда по-нататъшен спад на инфлацията. Тя към този момент намали много доста равнищата си – от над 10% през 2022 година до малко над 8% като междинна стойност за тази година. И в случай, че до края на годината тя се намалява в допълнение, сега чакаме инфлацията за 2024 година да бъде 3%.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР