Надви на балотажа крайнодесния БолсонароЛуис Инасио Лула да Силва от

...
Надви на балотажа крайнодесния БолсонароЛуис Инасио Лула да Силва от
Коментари Харесай

Левият Лула да Силва се връща на власт в Бразилия

Надви на балотажа крайнодесния Болсонаро
Луис Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се се връща на власт, откакто завоюва балотажа на президентските избори в Бразилия против сегашния крайнодесен държавен глава Жаир Болсонаро, заяви Ройтерс.
Върховният избирателен съд разгласи, че Лула да Силва е получил 50,9% от гласовете против 49,1% за Болсонаро.

Встъпването в служба на 77-годишния Лула да Силва, който бе президент и в интервала 2003-2010 година, е планувано за 1 януари.

След оповестяването на резултатите спечелилият даде обещание да сплоти страната. “Ще ръководя за 215 милиона бразилци, а освен за тези, които гласоподаваха за мен ”, сподели Лула да Силва и добави: “Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация ”.

Новоизбраният президент се зарече и да се върне към подтиквания от страната стопански напредък и обществената политика, които помогнаха на милиони хора да се измъкнат от бедността, когато той беше на власт от 2003 до 2010 година

Лула да Силва не можа да взе участие в предходните президентски избори през 2018 година, тъй като бе в пандиза и със възбрана да заема държавен пост. Той бе наказан за приемане на рушвет от бразилска строителна компания в подмяна на контракти с държавната петролна компания “Петробрас ”. Прекара 580 дни зад решетките преди присъдата му да бъде анулирана и да се завърне в политическия живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР