Надрасканата с графити совалка “Буран. Снимка: Телеграм канал “Прости нас,

...
Надрасканата с графити совалка “Буран. Снимка: Телеграм канал “Прости нас,
Коментари Харесай

Град без бъдеще: руснаците бавно напускат Байконур

Надрасканата с графити совалка “Буран ”. Снимка: Телеграм канал “Прости нас, Юра ”.

Космодрумът Байконур е именито място за човешката история. Оттук са били изстреляни първият неестествен сателит и първият космонавт Юрий Гагарин. Но през днешния ден градът край космодрума, носещ същото име, няма вероятности за развиване и руснаците постепенно го напущат.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Байконур остана на територията на Казахстан. Русия продължава да употребява космодрума под лизинг до 2050 година и към момента изстрелва оттова съветски и задгранични екипажи към Международната галактическа станция. Но защото оборудванията стареят, а икономическите вероятности не са огромни, съветските жители малко по малко си потеглят.

“Все повече казахстанци се заселват, а руснаците напущат ”, оповестява 22-годишният Артур Фалеев, за който Байконур е роден град.

Фалеев е компютърен експерт, само че за обитаемо място, което е фокусирано към ракетостроенето и галактическата промишленост, той среща компликации в намирането на работа по специалността. “Няма вероятности. Най-общо казано, младежите, които се раждат тук, приключват учебно заведение и отиват непосредствено в други градове – Москва, Санк Петербург ”.

Засега Фалеев си е намерил краткотрайна работа като надзирател на постройка, благосъстоятелност на Роскосмос, само че не счита да се застоява – възнамерява да отпътува дружно с майка си към Челябинск.

Най-добрият другар на Фалеев е Александър Огньов, също на 22 години. Той е роден в Байконур, само че има единствено казахстански паспорт. Затова е подхванал сложната бюрократична процедура да се снабди с съветско поданство. Дипломиран готвач е, само че сходно на приятеля си, също не може да си откри работа по специалността. Ето за какво понастоящем работи в подслон за бездомни животни за мизерната заплата от 20 000 рубли (около $200).

Счита се, че в Байконур, който е с население 57 000 поданици, 16 000 са руснаци. Градът, другояче посипан със руски монументи в чест на славното си галактическо минало, обаче се сблъсква с голям брой проблеми.

Първият от тези проблеми е, че Русия към този момент пренасочва ресурсите си към Восточний – нов космодрум на съветска територия, който си има ново галактическо градче – Циолковски. Постепенно Восточний би трябвало да размени напълно Байконур.

Вторият проблем е конкуренцията, която оказва СпейсЕкс и по този метод унищожи тогавашния корав монопол на Русия след приключването на американската стратегия “Космическа совалка ”.

И третият проблем е обвързван с войната в Украйна. Откакто спорът стартира, западняците към този момент не посещават Байконур, като изключим роднините на задграничните астронавти. Освен това интернационалните наказания заплашват дребното останали руско-казахстански планове.

Ето за какво съветският президент Владимир Путин е подписал декрет, който улеснява релокацията на тези, искащи да получат дом в Русия. Понастоящем над 1 000 семейства са подали заявки за миграция – сериозен % от съветската популация на Байконур.

“Целта на програмата е да подсигури руснаците да не останат без нищо ”, оповестява кметът на Байконур Константин Бусигин. Той обаче е черноглед към вероятностите на града и счита, че той няма да оцелее дълго, в случай че космодрумът хлопне кепенци. “Нямаме никакви заводи тук. Когато Роскосмос си тръгне, работните места ще намалеят със 7 500 ”.

Инфо: Спейс Дейли

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР