Надпреварата кой ще стане следващия генерален секретар на НАТО е

...
Надпреварата кой ще стане следващия генерален секретар на НАТО е
Коментари Харесай

НАТО избира бъдещия си лидер в критично важен момент

Надпреварата кой ще стане идващия общоприет секретар на НАТО е в разгара си.

Но това не е нормално съревнование. По-голямата част от него се води на мрачно, а признаци за евентуален победител няма, написа в разбор по тематиката Reuters.

Йенс Столтенберг, норвежкият общоприет секретар на трансатлантическия боен алианс, би трябвало да се отдръпна в края на септември след девет години на този пост.

Сега желанието на множеството от членовете на алианса е въпросът за неговия правоприемник да се реши по време на срещата на върха в Литва в средата на юли или даже преди нея, отбелязва организацията.

Това значи, че страните членки - от Съединени американски щати до най-новата – Финландия, както и Турция, нямат съвсем никакво време да реализират консенсус за избора на нов водач. Те обаче имат опцията да изискат от Столтенберг да удължи мандата си за четвърти следващ път.

Който и да поеме управлението, ще го направи в сериозен миг, изправен пред двойното предизвикателство да резервира съдружниците в поддръжка на Украйна и в същото време да се защищити от всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО непосредствено във война с Русия.

Миналата седмица английският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че би желал да получи поста.

На този декор, някои държавни управления упорстват за първи път жена да стане общоприет секретар на НАТО и все още датският министър-председател Мете Фредериксен се обрисува като сериозен кандидат.

Процесът на избор е извънредно непрогледен и се организира основно в границите на съвещания сред водачи и дипломати. Тези съвещания не престават, до момента в който всички членове на НАТО не се съгласят, че са постигнали единогласие.

От дипломатическите среди са на мнение, че Бен Уолъс не може да се кандидатира за поста, макар че се употребява с огромно почитание в целия алианс.  Мнозина избират поста да заеме някогашен министър председател или президент, с цел да се подсигурява, че генералният секретар на НАТО има политическо въздействие на най-високо равнище.

64-годишният Столтенберг е бил министър-председател на Норвегия, напомня Reuters. А някои, изключително Франция, желаят представител на страна от Европейския съюз, надявайки се на по-тясно съдействие сред НАТО и и Европейски Съюз.

Мете Фредериксен дава отговор на всички горепосочени критерии.

Макар да споделя, че не е претендент, тя се въздържа от безапелационна поръчка, че не се интересува от поста. Дипломатите от НАТО настояват, че зад кулисите кандидатурата й се преглежда съществено.

Името на Фредериксен за първи път се появи обществено в репортаж на норвежкия вестник VG предишния месец, а тази седмица към нея още веднъж имаше засилен медиен интерес, когато Белият дом разгласи, че ще посети президента на Съединени американски щати Джо Байдън при започване на юни.

" Не аплайвам за никаква служба ", съобщи тя пред кореспонденти в Копенхаген, като омаловажи спекулациите, че визитата може да се равнява на изявление за работа в НАТО.

Въпреки че постът обичайно се заема от европеец, всеки сериозен претендент се нуждае от поддръжката на Вашингтон, преобладаващата мощ в НАТО.

Вътрешен източник на Reuters съобщи, че администрацията на Байдън към момента няма желан претендент и че тече " многолюден спор " измежду висшите помощници.

Говорител на Държавния департамент съобщи, че е " прекомерно рано да се спекулира с това кого ще поддържат Съединени американски щати ".

Социалдемократ, 45-годишната Мете Фредериксен стана най-младият министър-председател на Дания през 2019 година Тя беше похвалена за ръководството на рецесията по време на пандемията COVID-19 и завоюва втори мандат предходната година.

Тя ще би трябвало да се откаже от поста си на министър-председател, в случай че получи лидерския пост в НАТО, което съгласно политически коментатори ще докара нежното ѝ държавно управление до ръба на колапса.

Кампанията за поста в НАТО няма да е лесна.

Нейната страна не реализира задачата на НАТО да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Дания е на равнище от 1,38%, макар че Фредериксен даде обещание да форсира напъните за реализиране на задачата.

Ако Фредериксен въпреки всичко получи поста, тя ще бъде третият подред началник на НАТО от скандинавска страна.

Някои съдружници обаче са на мнение, че за първи път постът би трябвало да бъде поверен на източноевропеец, изключително откакто войната на Русия в Украйна направи този район още по-голям за НАТО.

Джейми Шей, някогашен почитан чиновник на НАТО, работил в алианса в продължение на 38 години, предвижда, че водачите ще търсят висококвалифициран политик, комуникатор и посланик.

" Да поддържаш фамилията дружно, да държиш всички непрекъснато на борда, да укрепваш връзките с всички съдружници, с цел да си сигурен, че отговаряш на техните опасения, е значима част от работата ", изяснява Шей, който сега е чиновник в мозъчния концерн Chatham House.

Естонският министър-председател Кая Калас, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен от Германия и канадският вицепремиер Кристия Фрийланд също бяха включени в полемиките на дипломатите за основния пост.

Други имена, които постоянно се загатват, са холандският министър-председател деец Марк Рюте и испанският министър-председател Педро Санчес. Рюте обаче изрично твърди че не желае да получи поста. Санчес пък е ангажиран с борбата за парламентарните избори по-късно тази година.

Има и още един доста значим аспект – обсъжданите претенденти изгелждат неприемливи за турския президент Ердоган, който се чака да бъде избран отново на балотажа тази неделя.

А тези, които го познават добре знаят, че няма да има скрупули да блокира консенсуса в НАТО. Да не забравяме, че Турция, дружно с Унгария, попречва участието на Швеция в НАТО.

Очевидният дефицит на претенденти с необятна поддръжка покачва опцията мандатът на Йенс Столтенберг да бъде продължен още веднъж, може би до идната среща на върха на НАТО през 2024 година

Самият Столтенберг съобщи, че не се стреми да остане по-дълго. Но не е споделил по какъв начин ще реагира, в случай че бъде помолен за това, написа в умозаключение Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР