Надигналият се бунт срещу паметниците на представители на робовладелството в

...
Надигналият се бунт срещу паметниците на представители на робовладелството в
Коментари Харесай

В САЩ посегнаха и на паметници на исторически личности

Надигналият се протест против паметниците на представители на робовладелството в Съединени американски щати към този момент заплашва и историческите персони на нацията , които дълго време бяха считани за недосегаеми.

Протестното придвижване след гибелта на чернокожия американец Джордж Флойд, който беше задушен от бял служител на реда в края на май, възобнови дебата към исторически обвързваните с робовладелството монументи, някои от които бяха съборени или вандализирани.

Това е " борба за разказването на американската история посредством монументи ", споделя Каролин Галахър, преподавателка в Американския университет във Вашингтон.
" В Юга хората са избрали да почитат представителите на конфедерацията, а демострантите споделят " край с това ", добави тя.

Във Вирджиния, където са се открили първите британски заселници преди да се трансформира в сърцето на робовладелска Америка, стачкуващи упорстват да бъде демонтиран паметникът на главнокомандващия южняшката войска военачалник Робърт Лий .

Статуята, чийто фундамент беше затрупан с антирасистки графити, се издига от един век на площад в Ричмънд, който е столица на щатите от конфедерацията по време на Гражданската война (1861-1865 г.).

Във Вашингтон монумент на южняшкия военачалник Албърт Пайк беше съборена и развалена в петък вечерта.

И най-емблематичните персони от американската история към този момент не са недосегаеми.
 американски президенти iStock/Getty Images
На площада пред Белия дом стачкуващи се пробваха в понеделник вечерта да съборят паметника на противоречивия президент Андрю Джаксън с въжета преди полицията да ги разпръсне.

Третият президент на Съединени американски щати Томас Джеферсън е взет на мушка от някои стачкуващи, които вандализираха няколко негови паметника. Макар и да е един от създателите на Декларацията за самостоятелност , той е бил притежател на над 600 плебеи и е считал, че чернокожите хора са по-низши от белите, припомня уеб сайтът на някогашната му ферма, превърната в музей, в Монтичело, щата Вирджиния.

" Много от статуите му би трябвало да бъдат съборени ", съобщи предходната седмица в " Нюзуик " Шанън Ланиър. Той е един от потомците на робинята Сали Хемингс, от която Томас Джеферсън е имал няколко деца.

Гледката на паметниците " на господаря на вашите предшественици плебеи, на палач или на бял супремасист е невъобразима болежка " за доста афроамериканци, изясни той.

Дори бащата на американската нация и неин първи президент Джордж Вашингтон не е недостижим, тъй като е имал над 100 плебеи в плантацията си в Маунт Върнън, южно от федералната столица, която носи името му.

" Поставянето на монумент в общественото пространство е форма на поклонение и доста хора през днешния ден питат за какво се прекланяме пред хора, които са имали плебеи ", сподели Каролин Галахър.

Според нея, въпреки и да е ясна разликата сред между военачалник Лий и двамата татковци създатели, " всички те са имали плебеи, това най-вече смущава хората ". Тя акцентира, че редица герои на битката за самостоятелност са поставяли под въпрос " моралността на робовладелството ".

Според Даниел Домингес, учител по история в университета " Райс " в Хюстън, " всеки монумент на Джеферсън би трябвало да се слага в подтекст с пояснителна табелка или плоча ".

Град Ню Йорк работи по-експедитивно и ще махне монумент на 26-ия президент Теодор Рузвелт пред Американския природонаучен музей поради възгледите му, които са считани за колониалистки и расистки. Решението беше остро разкритикувано от Доналд Тръмп. Бронзовата скулптура изобразява " Теди " Рузвелт яхнал кон, а до него вървят пешком негър и индианец.

Музеят изясни в неделя, че " изобразяването на африканския и индианския персонаж и разположението им в скулптурната група е расистко ".
Както припомня уеб сайтът на музея, Теди Рузвелт е бил считан за прогресист и бранител на околната среда при започване на 20-и век, само че той е защитавал и расистки възгледи.

" Къде е границата: от Ганди до Джордж Вашингтон? ", попита в понеделник говорителката на Белия дом Кейли Макенани.

Тръмп е парещ бранител на паметниците на южняшката конфедерация и в предишното е заявявал, че премахването им би се равнявало на " разпарчетосване " на американската история и просвета.

" Разреших на федералните управляващи да арестуват всички, които вандализират и унищожават монументи, скулптури и всяко друго имущество на американската страна ", туитна той през вчерашния ден и подсети, че наказването е затвор до 10 години.

Съдебното гонене на протестиращите може да е със задна дата и няма да се вършат никакви изключения, посочи президентът.

" Махането на монументи не е унищожаване на предишното, то би трябвало да се приема като част от историята ", сподели Даниел Домингес и добави, че американската история " се съхранява в книгите и музеите ".

Каролин Галахър, която е израснала във Вирджиния, се съгласява: " Хората не учат история от монументи, те ще научат за живота на Джордж Вашингтон и без негов монумент. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР