Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в

...
Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в
Коментари Харесай

По-важният въпрос за маските е дали помагат

Надежда Цекулова дълги години работи като публицист с ползи в областта на опазването на здравето, обществената политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път минава в стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио. Има дейна активност за възстановяване достъпа до опазване на здравето на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е шеф стратегия " Кампании и връзки " в Българския хелзинкски комитет. Текстът й е от " Свободна Европа ".

Председателят на Националния действен щаб против ковид проф. Венцислав Мутафчийски, 13 март 2020 година:

" Една ушита у дома трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките. "

Председателят на Националния действен щаб против ковид проф. Венцислав Мутафчийски, 22 март 2020 година:

" Ако на възрастните хора им дадем маски и им кажем " излезте на открито ", това значи да ги обречем на гибел ".

Член на Медицинския съвет към Министерския съвет доцент Атанас Мангъров, експерт по инфекциозни заболявания, 21 март 2020 година:

" Аз, за 38 години, в никакъв случай не съм носил маска. "

Дебатите по тематиката продължиха до понеделник, 30 март 2020 година, когато Министерството на здравеопазването сподели в своя заповед:

" Всички лица, когато се намират в закрити или на открити публични места, са длъжни да имат сложена защитна маска за лице. "

Край.

Допълнение - във вторник заповедта на здравния министър беше анулирана - бел. ред.

Затрудненията на виновните институции да излъчат еднопосочно обръщение по отношение на мнението и проектите си или дейностите, които жителите би трябвало да подхващат или да не подхващат, надалеч не се изчерпват с въпроса да се носи или да не се носи защитна маска.

Решението на Министерството на здравеопазването да постави точка на алтернативата обаче като че ли развълнува обществените мрежи по-силно от някои други ограничения. Вероятно заради напълно действителния проблем, че на доста места в страната маските са дефицитна стока.

" Откъде да ги купя? Или са почнали да ги раздават гратис и не съм схванал? ", пита един консуматор във Facebook, а различен прибавя: " А по какъв начин да обиколя, с цел да открия къде се продават? " Отговарят му " Можеш - против 5 бона:D "

Срещу заповедта към този момент има една тъжба пред Върховния административен съд - с претекста, че " страната не е основала условия за осъществяване на тази заповед, а неспазването ѝ може да докара до наказания в големи размери ".

Целта обаче на тази мярка (както и на всички останали от изминаващия месец) беше да обезпечи оптимално закъснение на разпространяването на епидемията от COVID-19 на територията на страната. И тъкмо по тази причина по-значимият въпрос е дали тази мярка е ефикасна.

Помагат ли маските?

Отговорът не е еднопосочен. Налични са научни данни както за успеваемостта, по този начин и за противопоказанията за носене на защитна маска. Общият извод е, че носенето на неправилна маска или пък носенето по погрешен метод може да увеличи риска от заразяване. Като цяло обаче маските са част от борбата със заразните заболявания.

Изследване на успеваемостта на домашно ушитите маски на Университета Кеймбридж от 2013 година тества разнообразни материи, от които може да се ушие домашна маска. Тестовете са извършени с два типа вирусни частици - едните са 10 пъти по-големи от сегашния ковид, а другите - пет пъти по-малки. Резултатите демонстрират, че най-ефективни и в двата случая са хирургическите маски.

Следващата най-непропусклива материя, със напълно дребна разлика, е тази на торбичките за прахосмукачка. Повече от 10% по-ненадеждни са памучните разновидности, от които най-ефективна въпреки всичко е кухненската забрадка от корав памук, следвана от памучна тениска и калъфка за възглавница. Кухненските кърпи имат и друго преимущество - защитната им функционалност се покачва, когато пластовете са два. Това не важи при тениските и калъфките за възглавници.

Друго изследване, извършено във Виетнам, открива, че когато се носят в болнична среда и високорискови отделения, текстилните маски водят до по-висок риск от заразяване на личния състав от елементарните медицински маски. Като вероятни аргументи се акцентират неприятна дестилация, погрешно разчистване и предпазване, увеличено задържане на влага и посредством това - на патогенни частици.

Какво споделя СЗО?

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) споделят, че носенето на здравна маска е една от ограниченията, които могат да понижат разпространяването на вируса. Сама по себе си обаче маската не може да ни защищити, а в случай че я носим погрешно, може да е безсмислено. Тъй като може да ни предизвика по-често да пипаме лицето си, може да стане и причина да се заразим по-лесно. Затова носенето на маски се предлага за хора със признаци, за хора, оказващи грижи за заболели, и за медицински лица. СЗО не загатва нищо за маските самоделки, с които множеството от нас ще се окичат през днешния ден.

Независимо дали все още носенето на маски е наложително или не, ето някои рекомендации, които могат да ви бъдат от изгода:

- Независимо каква е маската, преди слагането ѝ ръцете би трябвало да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант/алкохол-съдържащи кърпички. След слагането на маската докосването ѝ би трябвало да се заобикаля.

- Еднократните медицински маски се слагат с белия пласт към лицето и цветния пласт на открито, като покриват носа, устата и брадичката. Целта е да се сведат до най-малко пролуките сред маската и лицето. Носят се от 2 до 4 часа, като този период се съкратява, в случай че кашляте, кихате или пипате маската си с ръце. След приложимост се изхвърлят.

- Текстилните маски би трябвало да се носят допустимо най-кратък период. След приложимост, преди наново носене, би трябвало да се перат при температура над 60 градуса, да се сушат в сушилня и/или да се гладят, с цел да се подсигурява дезинфекцията им.

- Препоръчва се говоренето при носене на маска да се сведе до най-малко, с цел да се понижи кондензацията, която понижава успеваемостта ѝ.

- При събаряне на маската, тя би трябвало да се хване в задната част (при връзките или ластиците), а не в предната, при лицето. Еднократните маски следва да се изхвърлят, а текстилните - да се изперат. След това ръцете би трябвало да се измият със сапун или да се почистят с дезинфектант или алкохол-съдържащи мокри кърпички.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1327)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР