Над сто души са били задържани на антиправителствени митинги в

...
Над сто души са били задържани на антиправителствени митинги в
Коментари Харесай

Десетки задържани при антиправителствени протести в Казахстан

Над 100 души са били арестувани на антиправителствени манифестации в Казахстан през днешния ден на фона на продължаваща вълна от публично неодобрение от предаването на властта, което се възприема като дирижирано, съобщи Асошиейтед прес.

За първи път митинги раздрусаха тази централноазиатска страна напролет, когато дългогодишният президент Нурсултан Назарбаев изненадващо подаде оставка и дефинира собствен правоприемник, който да го замести. Мнозина в Казахстан гледат на този ход като на опит на Назарбаев и неговите съдружници да затвърдят властта си. Съюзникът на Назарбаев Касим-Жомарт Токаев завоюва 70 на 100 от гласовете на изключителни президентски избори през юни. Над 4000 души бяха арестувани при антиправителствени митинги в цялата страна в деня на вота.

Протестите избухнаха още веднъж през днешния ден, когато Назарбаев става на 79 години.

Независимият уебсайт Vlast.kz заяви, че близо 100 души са били арестувани в центъра на най-големия град в страната Алмати. Полицията е блокирала придвижването в региона на митинга в града, проведен по апела на живеещия в заточение магнат Мухтар Аблязов, който е гневен съперник на ръководещия хайлайф.

На фрагменти, показващи по какъв начин полицията разпръсква демонстрацията, може да се види по какъв начин чиновници на силите на реда задържат хора от тълпата, някои от които наподобяват малолетни, посочи АП.

Агенция КазТаг заяви за няколко младежи измежду задържаните. Според организацията полицейските чиновници заплашвали публицистите, които се опитвали да интервюират протестиращите. KazTag и други медии оповестиха, че интернет връзката наподобява е била блокирана в зоната на митинга в Нур Султан, добавя АП.

Руската осведомителна организация Интерфакс заяви за десетки арестувания и в столицата Нур Султан, както и в градовете Шимкент, Караганда и Орал.

Казахстанските управляващи по-рано предизвестиха жителите да не вземат участие в несанкционираните манифестации и да отхвърлят апела на Аблязов, който съгласно тях е опит да се провокира силова полицейска реакция, отбелязва АП./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР