Над седем процента от учениците в Русенско са употребявали наркотици

...
Над седем процента от учениците в Русенско са употребявали наркотици
Коментари Харесай

Над седем процента от учениците в Русенско са употребявали наркотици

Над седем % от учениците в Русенско са употребявали опиати - това демонстрират резултатите от огромно изследване в района. В него са се присъединили 4292 възпитаници на възраст сред 11 и 17 години от 46 учебни заведения в региона, както и 3138 родители на децата, участващи в анкетата. Това заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието в Русе Росица Георгиева.

Анкетата е част от самодейността " Заедно да спасим децата и Русе от дрогата ", чието начало бе сложено през днешния ден.

" Целта на самодейността е да сплоти напъните на всички заинтригувани институции и организации в битката против използването и разпространяването на опиати измежду подрастващите ", сподели главният ѝ уредник журналистът Румен Николаев.

На въпрос " Употребявали ли сте в миналото през живота си наркотични субстанции? " от запитаните 4292 възпитаници 319 или 7,36 % са дали отговор позитивно. От тях 227 или 5,23 % са употребявали марихуана, 27 възпитаници или 0,62 на 100 - амфетамини, 23 възпитаници (0,53 процента) са употребявали в миналото през живота си екстази, 17 възпитаници (0,39 на сто) - хероин, а 25 възпитаници или 0,58 % са опитвали други субстанции, като някои от учениците са прецизирали, че става дума за " божествен газ ".

Останалите декларират, че не са употребявали в никакъв случай психоактивни субстанции.

На въпрос дали през последните 12 месеца сте употребявали постоянно наркотични субстанции, 255 възпитаници - 5,94 %, са дали отговор с " да ". От тях 145 деца - или 3,38 на 100, използват марихуана, 0,75 на 100 (32 ученици) - амфетамини, 0,54 % (23 ученици) - екстази, 0,37 на 100 (16 ученици) - опиати, а 0,91 % дават отговор " други ".

Таня Тончева от Регионалната здравна ревизия в Русе, анализирала резултатите от изследването, изясни, че на въпрос за аргументите, които подтикват младежите към използването на наркотични субстанции, отговорите на учениците могат да бъдат разпределени в три групи. Първата е обвързвана с личностното одобряване и заемане на избрана позиция в обществената конструкция, от която желаят да са част. Много постоянно се срещат следните отговори - " с цел да са готини ", " с цел да са атрактивни ", " с цел да са забавни ", " с цел да се впишат в групата ", " с цел да покажат, че са пораснали ", " под въздействие на другар ", " за наслаждение ", " от сука ", " от любознание ", " с цел да преживеят нещо ново ".

По думите ѝ втората по периодичност огромна група от отговори изпъква с наблюдението на затруднени психологични процеси и модели на държание, които като цяло не са с огромна периодичност в тази възраст. Прави усещане потреблението измежду учениците на термини като " стрес " и " меланхолия ", с цел да обяснят склонността на връстниците си да опитват с упойващи вещества. Други постоянно срещани отговори са " самотност ", " страдалчество ", " тормоз ", " слаба душeвност ".

Третата група отговори са свързани със фамилната среда.

" Анкетата измежду родителите на запитаните възпитаници сподели, че в забързаното всекидневие все по-малко познаваме децата си ", сподели Росица Георгиева. Така, на въпрос " Имате ли информация или подозрение, че детето ви използва някакви опиати? ", 99,2 % от родителите дават отговор, че нямат сходни подозрения. Едва 0,76 на 100 или 24 родители споделят, че имат такива подозрения или знаят, че детето им използва опиати.

Представители на разнообразни институции обявиха, че резултатите от анонимната анкета могат да бъдат сложени под подозрение поради искреността в отговорите на учениците, само че изследването е база, на която може да се стъпи и да се приказва всеки ден за този проблем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР