Над половината от населението ни мрази всяка пролет да премества

...
Над половината от населението ни мрази всяка пролет да премества
Коментари Харесай

С час напред: Защо хората мразят лятното часово време?

Над половината от популацията ни ненавижда всяка пролет да реалокира часовника напред. Нашият биологичен часовник се синхронизира всекидневно с изменящата се дълготрайност на светлината и тъмнината, давайки ни нашия циркаден темп.

Промяната на механичните часовници на живота предизвиква безпорядък на биологичния часовник в мозъците ни.

И въпреки всичко „ Законът за отбрана на слънцето “, препоръчан от сенатор Марко Рубио и сътрудници, има за цел да направи лятното часово време непрекъснато. Те обаче го схващат наопаки: общоприетото време, а не лятното часово време, е най-в синхрон с човешката биология.

Daylight saving time returns to the U.S. on Sunday and is scheduled to end in early November as usual unless Congress decides it's time for a change.
— CBS News (@CBSNews)
Управляващите неправилно основават своите желания на стопанската система. Те считат, че спомагателен час светлина през цялата година би бил добър за бизнеса. Но лятното часово време не усилва количеството дневна светлина. Това би било физически невероятно, в случай че не можем да спрем въртенето на земята. Това просто го измества във времето и за доста хора смяната не предизвиква нищо друго с изключение на стрес.

Според изследване на университета в Чикаго 75 % от американците биха предпочели да се приключи практиката за промяна на часовниците два пъти годишно. След прекосяване към лятно часово време Американската академия по медицина на съня откри, че близо 60 % от американците се усещат изтощени и неефективни в продължение на седмица или повече. Академията повдига задоволително аргументи за безпокойствие: тялото ви доста добре знае какъв брой би трябвало да е часът и когато държавното управление се намеси в него, здравето ви може да пострада, от време на време по смъртоносни способи.

“Increase in heart attacks and strokes occur in days following daylight saving time. ”
— Коронавирус VACCINE INJURIES.COM (@Storiesofinjury)
Вземете елементарния случай на джет лаг, който се случва, тъй като нашият присъщ циркаден темп се приспособява постепенно към смяната на часовите зони. На биологичния часовник му лишава към два дни, с цел да се настрои към локалния цикъл тъмно-светло на новата ви дестинация. В случай на лятно часово време обаче времето на механичния часовник се трансформира, до момента в който цикълът тъмно-светло не го прави и тялото може в никакъв случай да не се приспособява към него физически.

Индивидите могат да изгубят до 19 минути сън на нощ, до момента в който общоприетото време се върне, което надали е единственото неподходящо следствие. Множество изследвания удостоверяват нарастване на физическите пострадвания, автомобилните произшествия, инфаркти, инсулти, спонтанни аборти и депресии.

Проучванията са разкрили 24% нарастване на риска от сърдечен удар в деня след пренасяне на часовниците напред и 5 до 15% нарастване на риска от сърдечен удар през седмицата след прекосяване към лятно часово време. Академията го назовава „ предотвратима причина за сърдечно увреждане “ и спекулира, че „ рискът остава висок през месеците, в които сме на лятно часово време “. Повишеният риск от инсулт може да продължи даже по-дълго.

Политиците не би трябвало да си играят със здравето ни в името на търговията.

US senators reintroduce bill to make daylight saving time permanent
— Reuters (@Reuters)
Пролетната промяна на часовника визира някои хора повече от други. Нощните птици, които всекидневно остават будни до късно, може да го понесат най-тежко, до момента в който даже ранобудните хора могат да станат мрънкащи, апатични и като цяло неразумни за седмица или две, откакто реалокират часовника напред.

Медицината на съня предлага да се отстранен сегашните промени на часовото време два пъти годишно „ в интерес на закрепено, национално, целогодишно общоприетоо време “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР