Над половината от населението на България е с високо кръвно

...
Над половината от населението на България е с високо кръвно
Коментари Харесай

Ден за борба с хипертонията: Над 50% от населението на България е с високо кръвно налягане

Над половината от популацията на България е с високо кръвно налягане, а броят на младежите с открита хипертония пораства. В същото време страната ни е преди всичко по сърдечно-съдова смъртност в Евросъюза. Как беше маркиран Световният ден за битка с хипертонията у нас - споделя Лора Стаматис.

Преди две години, когато е на 33, Мария Цонева инцидентно открива, че има високо кръвно.

Кои са главните признаци, че имаме проблеми с артериалното налягане?

„ Започна с високо главоболие и ми се отразяваше в слуха по същия метод “, споделя Мария.

Напрегнатото всекидневие, храната, недоспиването, всичко може да оказва въздействие. В последно време докторите споделят, че магнитните стихии и въздействието на времето, което при мен се отразява.

Сега Мария управлява кръвното си налягане с подобаваща терапия.

На всеки 10 мин. има по един човек, който получава инсулт, регистрира той

„ Тенденциите през последните години са, че възрастта за първична изява на това заболяване много спада “, сподели доктор Данаил Димитров - специализант по кардиология.

„ Тихият палач “, както назовават хипертонията, постоянно протича без признаци. А нелекувана води до затруднения. Така Ивайло попада в Отделението по кардиология на държавната болница в Бургас.  

„ В 5 часа сутринта усетих стягане, десетина минути по-късно мина. На идващия ден отново в 1 часа се усети. Направиха ми коронография и се оказа, че би трябвало да се постави стент “, сподели Ивайло. 

При този тип хранене 45% от общите дневни калории идват от мазнините, а 25% от въглехидратите

„ В България към момента да пушиш е съвременно. Използват алкохол, не се движат, не спортуват и най-много не вървят по лекари и не се наблюдават постоянно “, сподели доцент доктор Лиляна Мирчева, която кардиолог.
 
В цялата страна през днешния ден бяха разкрити пунктове за гратис мерене на кръвно налягане. А откакто излезе от болничното заведение, Ивайло си дава обещание да живее по-здравословно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР