Над половината или 54% от анкетираните хора в България, участвали

...
Над половината или 54% от анкетираните хора в България, участвали
Коментари Харесай

54% от българите трудно обслужват разходите си

Над половината или 54% от интервюираните хора в България, взели участие в интернационално изследване на финландската компания за гъвкави финансови решения и потребителско кредитиране Ferratum, настояват, че в следствие от рекордните равнища на инфлацията, изпитват затрудения да заплащат битовите си сметки в точния момент и в частност отговорностите за електрическа енергия и отопление. Отчита се повишаване на търсенето на дребни заеми, с които клиентите заплащат все по-високите битови сметки.
 
Нивото на инфлация в Европейски Съюз, което е приблизително 2,22% от 2000 година до 2022 година, достига  най-високата си стойност за всички времена от 11,5% през октомври 2022 година Тогава финландската компания инициира изследването Ferratum Insights, с цел да изследва по какъв начин рекордно повишената инфлация въздейства на потребителите в тринадесет европейски пазара, в това число България.
 
Анкетираните са на възраст от 18 до 60 години и са в групи с ниски, междинни и по-високи приходи. Те споделят информация по отношение на държанието си при харчене, както и предстоящи стопански проблеми за 2023 година като финансови терзания, спестовни проекти и вероятен интерес към вложение в парцели.
 
СВИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ХРАНА, ПЪТУВАНИЯ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
Нарастващата инфлация изпреварва индексирането на приходите на потребителите в България – едвам 35% от участвалите в изследването българи споделят, че заплатите им са се нараснали задоволително, с цел да подхождат на инфлацията. Затова се регистрира наклонност доста семейства да свиват разноските си. 
Когато българите би трябвало да понижат разноските си, развлеченията и пътуванията са първите неща, от които икономисват. Вече към тях обаче се причисляват и разноските за храна. Един от трима или 35% от запитаните удостоверяват, че към този момент умишлено харчат по-малко за храна, а двама от трима (или 65% от участниците) споделят, че са свили разноските си за занимания и почивки. За съпоставяне, румънците и хърватите също понижават разноските си за пътувания, само че доста по-малко от разноските си за развлечения спрямо българите.
 
" Ferratum Insights оказва помощ да разберем потребностите на нашите клиенти от финансови услуги и поддръжка в подтекста на настоящата икономическа обстановка. Живеем в бурни времена с милиони уязвими семейства в цяла Европа, които са мощно наранени от инфлацията и търсят метод да се оправят с резултатите от нея. С изследването желаеме да подчертаем, че това в действителност е паневропейски и световен феномен ", споделя Кристиян Каякас, основен изпълнителен шеф на Ferratum.
 
ПОВЕЧЕ ОПТИМИЗЪМ ЗА 2023 Г.
Според изследването, българите с оптимистично очакване за финансовото си положение през 2023 година са повече (44%) по отношение на приблизително 30% оптимисти в останалите европейски страни. В същото време тези, които считат, че през актуалната година ще имат по-малко пари за харчене, са 34% на фона на приблизително 33% песимистично настроени консуматори от другите европейски пазари. Българските консуматори чакат, че евентуално ще разчитат на заеми, с цел да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се оправят със доста нарасналите цени на храните, които пораждат съществено безпокойствие. 
 
ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО СПЕСТЯВАНИЯ
По отношение на спестяванията, през 2021 година единствено 22% от българите споделят, че икономисват по-малко от 1% от приходите си. Към 2022 година техният дял към този момент е тройно по-голям – цели 66%. Наред с това, делът на тези, съумели да спестят над 1/5 от приходите си за 2021 година, спада от 27% на едвам 8% през предходната година.
 
  " Една от нашите съществени полезности като компания е прозрачността във връзка с ценообразуването – това, което виждате, е това, което получавате. Продължаваме да бъдем още по-отдадени от всеки път към настоящите потребности на хората и да се стремим клиентите ни да схващат всички аспекти, свързани с вземането на заем и по какъв начин това може да повлияе в допълнение върху нечие финансово положение. Нашето обръщение е да бъдете рационални и в случай че е належащо, да опитате да намалите несъществените разноски – нещо, което както виждаме от изследването, обществеността към този момент прави ", прибавя Кристиян Каякас. 
 
Първото издание на интернационалното изследване " Ferratum Insights " с акцент върху резултатите от инфлацията над потребителите обгръща над 7800 души от 13 европейски страни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР