Над една четвърт (27%) от членовете на Европейския парламент са

...
Над една четвърт (27%) от членовете на Европейския парламент са
Коментари Харесай

Кои са най-работливите: Всеки трети евродепутат печели и извън заплатата си

Над една четвърт (27%) от членовете на Европейския парламент са заявили сред 3.9 и 11.5 млн. евро доходи, получавани от външни действия, демонстрира разбор на европейския клон на неправителствената организация " Трансперънси интернешънъл (Transparency International), оповестен в сряда. Анализът се основава на декларациите, за финансови ползи, които евродепутатите попълнят независимо, а Европейският парламент обнародва на страницата си.

Поне 23-ма от 705-те евродепутати са нараснали приходите си от началото на мандата си, а 39 печелят повече от 100 хиляди евро годишно от страничните си действия. " Действителните приходи може да са даже по-високи, като се има поради, че евродепутатите сами заявяват приходите си и техните заявления не подлежат на институционални инспекции ", споделя " Трансперънси ".

Докарването на спомагателни приходи отвън депутатската заплата не е нелегално. Според неправитлствената организация, която се бори с корупцията, обаче то може да породи евентуален или действителен спор на ползи.

" Дейности, които генерират огромни суми, свързани с регистрирани в Европейски Съюз лобистки организации и/или които са почнали след началото на мандата на евродепутата, съставляват необикновен риск ", считат създателите на следствието.

Кои са най-добре печелещите депутати?

Във всички парламентарни групи има евродепутати, които печелят в допълнение. Най-много те са в ЕНП, следвана от " Обнови Европа " и социалистите и демократите. Като се има поради какъв брой евродепутати в една група печелят отвън приходите, крайнодясната " Идентичност и народна власт " е първа с 38% от членовете си със странични приходи, до момента в който в крайната левица едвам 10% от депутатите си докарват и възнаграждения.

По националности най-често си доработват депутатите от Полша, Румъния и Италия.

Петимата най-добре платени от възнаграждения евродепутати са Радослав Сикорски (Полша, ЕНП), Сандро Гоци (Италия, " Обнови Европа " ), Асгер Кристенсен (Дания, " Обнови Европа " ), Ги Верхофщат (Белгия, " Обнови Европа " ) и Томаш Франковски (Полша, ЕНП). Всички те са заявили приходи сред 100 хиляди и 588 хиляди годишно или сред 180 хиляди и 800 хиляди евро от началото на мандата си.

 Полският евродепутат Ярослав Сикорски (ЕНП) е заявил най-високи приходи от странични действия, които съгласно
© European parliament (audiovisual service)

Полският евродепутат Ярослав Сикорски (ЕНП) е заявил най-високи приходи от странични действия, които съгласно " Трансперънси интернешънъл " за три години са сред 558 хиляди и 804 хиляди евро

Сред първите 50 по приходи от странични действия има единствено един българин. Това е Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Той попада на 38-ото място с в допълнение извоювани сред 24 хиляди и 120 хиляди евро. От финансовата декларация, която Радев е попълнил при избирането си през 2019 година, излиза наяве, че тези доходи идват от адвокатски възнаграждения като член на адвокатската гилдия във Варна, както и от компанията " " Инвест Консултинг 2002 " АД. Посочено е че месечно от двете спомагателни действия Радев е получавал сред 1000 и 5000 евро в трите години, предхождащи сегашния му депутатски мандат.

" Дневник " се свърза с екипа му за коментар, само че до излизането на публикацията, подобен не беше получен.

Широки граници

" Трансперънси интернешънъл " обръща внимание, че евродепутатите не са длъжни да заявяват точната сума на спомагателните си приходи, а единствено да посочат сред пет категории - от без заплащане до над 100 хиляди евро. Въпреки това най-малко 29 членове на Народното събрание печелят повече от външна активност годишно, от колкото от депутатската си заплата от 105 092 евро. Най-добре печелещите от тях са си докарали приходи сред 3 и 7.5 пъти повече.

От това неправителствената организация прави умозаключение, че не може да се изключи, че присъединяване във външни организации, може да оказва въздействие върху метода, по който депутатите гласоподават в Европарламента. Те дават образец с финландски парламентарист, която е член на два енергийни борда в родината си и на комисията по енергетика в Европарламента.

Като проблем " Трансперънси " показва и че 15% от депутатите, които са оповестили странични приходи, са дали неразбираеми или общи избрания за работата или специалността, за която им е платено като " икономическа активност ", " свободна процедура ", " пенсиониран юрист ", " притежател на консултантска компания ", " член на контролен орган ", без да уточнят каква точно и за кого са работили.

" Лична преценка "

Според етичния кодекс, по който евродепутатите подават декларациите си, администрацията на Народното събрание може единствено да направи " обща инспекция на достоверността " на декларацииите, само че не и да проверява точната активност, осъществявана от евродепутата. Само ръководителят на Народното събрание има право на преценка, а практиката до момента е че нито един евродепутат не е бил наказван.

В началото на октомври Европейският парламент утвърди предложение за основаване на самостоятелен орган по етиката на Европейски Съюз, който да следи за спор на ползи във всички европейски институции. Тепърва те ще стартират да договарят за естеството на работата и пълномощията на бъдещия орган, който би трябвало да може да проверява за спор на ползи, подаваните от администрацията на Европейски Съюз финансови заявления.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР