Над две хиляди души в Истанбул аплодираха оперния спектакъл “Тоска

...
Над две хиляди души в Истанбул аплодираха оперния спектакъл “Тоска
Коментари Харесай

Ататюрк на крака пред българската Тоска

Над две хиляди души в Истанбул приветстваха оперния театър “Тоска ” от Джакомо Пучини на Софийската опера и балет на сцената на културния център „ Ататюрк “, която е най-голямата и най-модерната в турския мегаполис.

Галатурнето на Софийската опера и балет е под надпис „ България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката! “ и е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган. 

Спектакълът на акад. Пламен Карталов бе предшестван от националните химни на България и Турция. В края на представлението феновете, които бяха  изпълнили залата и балконите, приветстваха на крайници артистите, викаха ги на бис и ги изпратиха ги с бурни ръкопляскания, заяви Българска телеграфна агенция.

Сред гостите на церемония представлението бе министърът на туризма и културата на Турция Мехмед Нури Ерсой, който в документално обръщение бе показал, че ”от все сърце поздравява състава на Софийската опера и балет, осъществил постановката “.

Присъстваха и редица представители на бизнес средите като Зеки Саръбекир, ръководител на Турско-българския съвет за делово съдействие към ДЕИК, Бурхан Немутлу, от УС на Българо-турската търговско-индустриална камара, членове на българската общественост с ръководител Димитър Йотеф, представители на сдруженията на българските изселници, редица значими фигури от публичния и културен живот на мегаполиса, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев и ред други. 

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков приветства гостите, наблягайки, че спектакълът " Тоска " е в границите на турнето на Софийската опера и балет под надпис „ България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката! “

Той акцентира, че събитието е въодушевено от създателя на турската република - огромния общественик, визионер, реформист и другар на България Мустафа Кемал Ататюрк, който е бил обожател на оперното изкуство. Като боен аташе в София сред 1913 и 1915 година той е взел участие в културния живот на столицата е и посещавал софийската опера.

По думите му спектаклите на Софийската опера и балет в Анкара и нощес в Истанбул “по някакъв метод са едно прочувствено, духовно и алегорично завръщане по стъпките на Ататюрк към софийските му години ”.

Българският дипломат означи, че турнето се осъществя под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган, както и на министерството на културата на България и на турското министерство на културата и туризма, Софийската опера и балет и Анкарската държавна опера и балет.

Финансовите доходи ще бъдат дарени в помощ на регионите в Югоизточна Турция, наранени от разрушителните трусове през февруари тази година.

В спектакъла солистите и оркестърът са от софийската опера, а хорът и масовката - от операта в Анкара. Диригент на оркестъра бе Сунай Муратов, който е родeн в България и е един от най-известните диригенти на Турция и основен диригент на Държавната опера и балет на Турция.

Зрителите дълго приветстваха със ставане на крайници учен Пламен Карталов, шеф на Софийската опера и балет и режисьор на “Тоска ”, и диригента Сунай Муратов, които ръка за ръка излязоха на сцената след спектаклите, с цел да поздравят публиката.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР