Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия

...
Над два милиона долара дарение получи Ломската гимназия от емигриралия
Коментари Харесай

Лом получи милиони долари дарение от българин, емигрант в САЩ

Над два милиона $ подаяние получи Ломската гимназия от емигриралия в Съединени американски щати българин доктор Андрей Георгиев. Освен за учебното заведение, в което е учил, в наследството си той подарява и сумата от 500 000 $ на община Лом. Средствата към този момент са постъпили по сметките на учебното заведение и общината, заяви Дарик.

По волята на донора парите, предоставени на гимназията, са за стипендии на възпитаници.

"Стипендия "Д-р Андрей Георгиев " е лична годишна стипендия за образование във висши образователни заведения в България и чужбина, за която могат да аплайват възпитаници, приключили в нашата гимназия. Тя е учредена съгласно желанието и на името на нейния някогашен възпитаник, донор и наследодател доктор Андрей Асенов Георгиев ", написа на уеб страницата на Профилирана гимназия "Найден Геров " в Лом.

Дарението за гимназията от доктор Андрей Георгиев е предстоящо няколко години. Средствата обаче се оказаха доста повече от предстоящата сума от 1 млн. $. По сметката на учебното заведение са постъпили 2 075 000 $.

Първите 10 стипендианти бяха определени още предходната година, когато се разбра за дарението. Двамата студенти, признати в Англия ще получат по 6000 $, а останалите осем ученици на български висши учебни заведения - по 800 $ за образователна година. В учебното заведение към този момент одобряват документи на тазгодишните зрелостници, които са признати да продължат образованието си. По предварителни калкулации на шефа на гимназията Теодор Йончев, двойно по-голямата сума ще стигне за стипендии "Д-р Андрей Георгиев " за повече от 30 години.

Освен великодушното подаяние за гимназията, която е приключил, доктор Андрей Георгиев е дарил 500 000 $ и на община Лом. Чрез локалната преса и във Фейсбек към този момент върви допитване измежду жителите на града по какъв начин да бъдат разходвани средствата.

Това е сериозна сума за община като Лом. Това подаяние би трябвало да бъде безусловно изчистено от всевъзможни съмнения. Тоест би трябвало да откри най-хубавият метод къде да бъде вложено, сподели кметът на Лом Пенка Пенкова.

Към момента най-вече последователи има концепцията да бъде ремонтирана спортната зала, която от основаването си не е обновявана и може да се трансформира в многофункционална зала. От общината приготвят галерия с архиви за доктор Андрей Георгиев, посредством която жителите на града да научат повече за личността и живота на своя великодушен покровител.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР