Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните

...
Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните
Коментари Харесай

Българите се изнасят на талази за празниците

Над четвърт милион българи ще потеглят на път през почивните дни към Съединението. Това заяви за „ Монитор “ шефът на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

Очаква се най-вече хора да се съберат в Пловдив. Само 4000 от тях обаче ще пътуват за културен туризъм, броят им остава неизменен през последните години.

В средище на туристите около Деня на независимостта се трансформира остарялата столица Велико Търново. Към края на месеца също се чакат 280 000-290 000 пътувания, защото образователната година към този момент ще е почнала.

Той бе безапелационен, че двете основни септемврийски дати са свързани с родовата памет.По думите на Драганов доста родители употребяват паметни дати като 3 март, 6 и 22 септември, с цел да възпитават своите деца. Именно те са измежду най-честите гости на честванията към празници, свързани с националната история.

„ Чужденци също ще пътуват у нас, само че техните ваканции не са свързани със Съединението, а по-скоро с продължаващия летен сезон “, разясни специалистът.

Най-честите посетители на страната не престават да са жителите на прилежащите страни като Румъния, визитите на туристи от Израел също скочиха след подновяването на чартърната стратегия до България. Макар Съединението да е един от националните празници на България, към 30 000 българи считат да го посрещнат в Гърция.

Опашките на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата бяха километрични, а нашенци чакаха по близо 6 часа, с цел да влязат в южната ни съседка. Директорът на ИАОТ обаче акцентира, че тазгодишните пътувания на българи към Гърция са намалели с към две трети. Опашките пък се дължат на обстоятелството, че Кулата-Промахон остана единственият отворен за туристи пункт.

Той акцентира, че всички, които ще посрещнат 6 септември на юг от България, пътуват сред четири и пет пъти в годината в страната за останалите празници. Според Драганов сходни пътувания не могат да се нарекат „ чист туризъм “, защото огромен брой нашенци в действителност работят в Гърция.

Според спомагателни данни над 550 000 българи са избрали да почиват у нас пред това да прекарат лятото си в Гърция поради пандемията и високите цени на наложителните PCR проби. Ваканцията в южната ни съседка излиза близо два или три пъти по-скъпо от тази у нас. По отношение на почивките в страната Драганов заключи, че имаме многомилионни пътешествия – приблизително над 1 млн. месечно са пътуванията на българи през месеците юли и август.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР