Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през

...
Над четири хиляди културни ценности са иззети от иманяри през
Коментари Харесай

Културни ценности,​ спасени от иманяри, показват в музея на Пазарджик

Над четири хиляди културни полезности са конфискувани от иманяри през последните пет години на територията на Пазарджишка област. Спасените културни полезности към този момент са владеене на Историческия музей в Пазарджик и Археологическия музей в град Септември. Част от тях се показват за първи път пред аудитория в обща галерия.

Пазарджик

Спасени от иманяри културни полезности демонстрират в Историческия музей в Пазарджик

300 предмета от разнообразни столетия са изложени в Историческия музей в Пазарджик във типа, в който са конфискувани. За произхода им обаче, музейните експерти нямат информация, тъй като иманярите отхвърлят да имат общо с полезностите. Неизвестен е пътят и на дребната скулптура на жена, която е централен обект в изложбата.

Борис Хаджийски- шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик: Тази статуетка в действителност съставлява внимание. Тя е бронзова статуетка от втори-трети век, на римска жена.
При една от акциите, в която археологът Валентина Танева е придружавала служителите на реда, по време на обиск са открити керамични съдове, които са част от изложбата.
Валентина Танева, основен организатор в отдел „ Археология " - РИМ Пазарджик: Тези съдове са хванати в ресторант на един от нарушителите. Бяха съхранени в хладилната камера на ресторанта и в някои от тях имаше много сребърни пръстени.
Набезите на иманярите върху археологически обекти не престават, макар че през последните пет години има хванати и наказани на територията на Пазарджишка област.
Борис Хаджийски, шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик: Осъдени са 35 индивида, като главно с условни присъди и с санкции.Валентина Танева, основен организатор в отдел „ Археология " - РИМ Пазарджик: Може би би трябвало да има повече ефикасни присъди въпреки всичко, тъй като в последна сметка те ги пускат.
Предстои до края на годината музеят в Пазарджик да получи още конфискувани от полицията културни полезности, откакто приключат три от делата, които сега се водят против лица, упрекнати в иманярска активност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР