Над 97% от аптеките у нас вече са свързани със

...
Над 97% от аптеките у нас вече са свързани със
Коментари Харесай

Над 97% от аптеките у нас вече са свързани със Системата за верификация

Над 97% от аптеките у нас към този момент са свързани със Системата за верификация на медикаментите. Това заяви изпълнителният шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ) Илиана Паунова по време на презентацията си във връзка петгодишнината от влизането в действие на Директивата против фалшифицираните медикаменти в Европейски Съюз и стартът на българската система, маркирана тържествено тази седмица.

Над 250 са фармацевтичните компании, които доставят у нас медикаменти, отпускани с рецепта, и изпращат данни в Системата за верификация. Общо 5405 продуктови кодове (GTIN) са качени в Системата. Седмично у нас се извършват към 4 милиона преводи, а от системата се отписват над 75% от отпусканите с рецепта медикаменти. Паунова означи, че задачата на организацията е през 2024 година техният дял да доближи 90%. Припомняме, че от тази година НЗОК няма да заплаща лекарствени артикули по лекарско наставление, на които не е тествана достоверността и не е дезактивиран неповторимият идентификационен код в Системата за верификация.

„ Системата за верификация на медикаментите в България започва на 9 февруари 2019 година за обезпечаване за пациентите на медикаменти с достоверен генезис. Тя е част от единната Европейска система за верификация на медикаментите и работи устойчиво, като се съблюдават високи условия за качество във всички съществени и поддържащи процеси “, напомни Илияна Паунова.

По мотив годишнината шефът на БОВЛ връчи благодарствени грамоти за партньорство при използването на Европейската инструкция за битка с фалшифицираните медикаменти на представители на Комисията по опазване на здравето към 49-то Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули, Изпълнителната организация по медикаментите, GS1 - България, Адвокатско сдружение „ Събев и съдружници ” и „ Акаунт К “ ООД.

Благодарствени грамоти за 5 години партньорство при използването на Европейската инструкция за битка с фалшифицираните медикаменти получиха и представителите на организациите – учредители на БОВЛ: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ), Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) и Българският фармацевтичен съюз (БФС).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР