Над 90% от жилищата в България не са застраховани. В

...
Над 90% от жилищата в България не са застраховани. В
Коментари Харесай

Проектант: Издръжливостта на една сграда зависи не толкова от типа строителство, а как се стопанисва

Над 90% от жилищата в България не са застраховани . В същото време част от постройките са уязвими при земетресение като това в Сирия и Турция, написа „ NOVA “.

Големите въпроси са кои са зоните у нас с най-голям сеизмичен риск , кои парцели са най-застрашени и по какъв начин да ги защитим при зимен трус? Общият брой на жилищните здания у нас е над 4 милиона , а едвам 7-8% от тях са застраховани. Това демонстрират данните на сектора. Според експертите към 20% от столичани живеят в рискови здания.

Преустроените партери за гаражи и магазини, остъклените тераси, отстранени стени при ремонт – това са гледки, на които се натъква Валентин Йовчев , до момента в който се разхожда. След мощното земетресение в Сирия и Турция, той е обезпокоен до каква степен сходни здания ще устоят при нас.

„ Бутат се носещи стени и колони, би трябвало да има надзор. Специално постройките “, безапелационен е той.

Именно постройките с нерегламенентирани преустройства са най-уязвими при трусове, демонстрират тестванията. Според проектанта инж. Марин Гергов издръжливостта на един блок или къща зависят не толкоз от типа строителство, а от това по какъв начин се стопаниства по-късно.

„ Ако постройката е била планувана за жилищна и в някакъв миг долните етажи са направени на търговски обект, има риск “, безапелационен е той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР