Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се

...
Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се
Коментари Харесай

Частните болници ще харчат над 750 млн. лв. от данъците на българите непрозрачно

Над 750 млн. лева от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните лечебни заведения непрозрачно. Това става допустимо, откакто Народното събрание отхвърлил европейските условия частните лечебни заведения да организират открити търгове за финансираните от Здравната каса медикаменти, консумативи, медицински произведения и други

Това показват от Министерството на финансите, чието предложение за смяна в Закона за публичните поръчки (ЗОП) е отхвърлено при гласоподаване в Народното събрание, а именно- и частните лечебни заведения, които употребяват пари от Здравната каса, да ползват Закон за обществените поръчки при техните покупки.

Анализ на МФ сочи, че през 2022 година българските данъкоплатци, посредством вноските си в Здравната каса, са заплатили 2.04 милиарда лева на всички лечебни заведения в страната за обезпечаване на медикаменти, консумативи, медицински произведения и други Тази сума включва единствено парите, които се употребяват за стоките и услугите, които лечебните заведения закупуват от външни снабдители. Поне 750 млн. лева от тях, или 37% от тези над 2 милиарда лева отиват към частни лечебни заведения.
 Снимка 637475
Източник:

Въпреки че лечебните заведения са благосъстоятелност на частни лица, тези средства са обществен запас и е наложително да се разходват транспарантно, което се реализира посредством доставки по Закона за публичните поръчки, акцентират от МФ. Именно по тази причина Европейският съюз е въвел условие всички лечебни заведения, които разходват обществени средства, да ползват при покупките си разпоредбите на Закон за обществените поръчки.

С отхвърленото от депутатите предложение за промени в Закона за публичните поръчки се дава право на частните лечебни заведения да не престават да разходват средствата на данъкоплатците без конкуренция, гласност и бистрота, които да подсигуряват оптимални цени. Това бе гласувано, без значение че против страната ни е почнала процедура за нарушаване на европейското право, по отношение на използването на това изключение до момента, допълват от финансовото министерство.

Конкретен образец за острата потребност от свободна конкуренция при разходване на парите на данъкоплатците е доставката на лекарственото вещество " Пеметрексед ", което се употребява при лекуване на рак на белия дроб. През май месец 2023 година Здравната каса е заплатила на частните лечебни заведения общо 138 887 лева за това лекарство, а за съвсем същото количество в държавните лечебни заведения - единствено 9 638 лева, т.е. цената на единица лекарствено вещество е 12,4 пъти по-висока в частните лечебни заведения. Това е наклонност, която се регистрира при доста от доставките на медикаменти, медицински произведения и консумативи, показват в умозаключение от МФ.

Припомняме, през юни месец от Българския лекарски съюз оповестиха, че са убедили Асен Василев в Закон за обществените поръчки. От сегашната позиция на Министерството на финансите обаче излиза наяве, че въпреки всичко опит за пробутване на измененията е имало посредством гласоподаване в Народното събрание. Така става известно, финансовият министър не е трансформирал своята позиция по проблема, въпреки и БЛС да смята друго.
 Пациентски организации: Здравето не е социална поръчка
Пациентски организации: Здравето не е социална поръчка

Против законова смяна за обвързване на НЗОК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР