Над 75% от домакинствата в България имат проблем да обслужват

...
Над 75% от домакинствата в България имат проблем да обслужват
Коментари Харесай

Над три четвърти от българите имат проблем да покриват всекидневните си разходи

Над 75% от семействата в България имат проблем да обслужват всекидневните си отговорности, а нарастване на приходите са поучили едвам 28%. Повечето хора са задоволени от връзките си с близки и съседи, а под 10% споделят, че се усещат самотни. Това демонстрират данните от изследването на Националния статистически институт измежду семействата, извършено през третото тримесечие на годината, когато инфлацията бе в разгара си.

Тогава за 67.3% от хората приходът на семейството им е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца. Този дял понижава с повече от 5 процентни пункта по отношение на предходните две тримесечия, само че към момента е забележителен, демонстрират данните на статистиката.

Увеличение на приходите в разгара на инфлацията са показали 27.9% от хората, което е с 8.7 процентни пункта повече спрямо второ тримесечие и с 9.4 процентни пункта повече спрямо първото тримесечие на 2022 година, когато нарастване са имали 18.5%.

Основните аргументи за нарастване на приходите и през трите тримесечия са нарастване на пенсиите и обществените помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на приходите за последните 12 месеца са показали 4.8%, което е с 2.9 процентни пункта по-малко спрямо второ тримесечие и с 3.7 процентни пункта по-малко по отношение на първо тримесечие на 2022 година.

И през трите тримесечия на годината делът на хората, които изпитват усложнения да покриват ежедневните си разноски, е релативно висок - над 75%. С известни усложнения са 38.5% от хората, 28.3% дефинират покриването на ежедневните разноски като мъчно, а 10.8% - като доста мъчно. В съпоставяне с предходните тримесечия понижава делът на хората, които се оправят доста мъчно, за сметка на нарастване на тези, които изпитват известни усложнения при покриване на ежедневните разноски.

Относително елементарно могат да покрият всекидневните си разноски 18.1% от хората, а едвам 4.3% не изпитват никакви усложнения. Общо делът на тези без усложнения през третото тримесечие се усилва с 0.9 процентни пункта по отношение на второто тримесечие и с 0.7 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2022 година.

През юли - септември 7.6% от хората са декларирали, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, до момента в който 44.7% не са се чувствали самотни в нито един миг. Чувството за самотност е по-силно изразено при дамите - 8.8% са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето, или с 2.5 процентни пункта повече спрямо мъжете - 6.3%.

Не са се чувствали самотни в нито един миг 25.2% от хората на възраст 65 и повече години. Приблизително два пъти повече, или 51.4% от тези на възраст сред 16 и 64 години, не са изпитвали в никакъв случай самотност през последните четири седмици.

И през трите тримесечия на 2022 година интервюираните дават релативно висока оценка във връзка с удовлетвореността си от персоналните взаимоотношения със фамилията, приятелите, съседите и други хора - приблизително 7.17 през първото, 7.27 през второто и 7.36 през третото тримесечие, при канара на премерване от 0 до 10.

Най-ниска е удовлетвореността на хората на възраст 16 и повече години от финансовото състояние на семействата им, като тази задоволеност също леко се покачва - приблизително от 4.51 през първото тримесечие на 4.64 през второто и 4.72 през третото тримесечие на 2022 година.

За 20-те % семейства с най-високи чисти приходи междинната задоволеност и през трите тримесечия е към 6, а за 20-те % семейства с най-ниски чисти приходи удовлетвореността от финансовото състояние и през трите тримесечия е към 3.

Общата задоволеност от живота приблизително за интервюираните е 5.71 през първото тримесечие, 5.96 през второто и 6.07 през третото тримесечие на 2022 година, измерена по същата канара от 0 до 10.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР