Над 75 души са убити при репресиите на иранските власти

...
Над 75 души са убити при репресиите на иранските власти
Коментари Харесай

Правозащитници твърдят, че има 75 убити на протестите в Иран

Над 75 души са убити при репресиите на иранските управляващи против размириците, провокирани от гибелта на кюрдката Махса Амини в полицейския арест, заяви правозащитна група в понеделник, съобщи БГНЕС.

Междувременно съгласно иранските управляващи формалният брой на починалите остава 41, в това число няколко членове на силите за сигурност.

Длъжностни лица споделиха в понеделник, че са арестували над 1200 души, откакто управляващите ускориха репресиите против демонстрациите в цялата страна поради гибелта на Амини. Тя бе задържана на 13 септември за нарушение на строгите правила на страната за носене на забрадки, а три дни по-късно умря в ареста.

Протестиращите още веднъж излязоха по улиците в понеделник вечерта в Техеран и в други градове, както вършат всяка вечер след гибелта на Амини на 16 септември, споделиха очевидци пред Агенция Франс Прес. В столицата те скандираха " Смърт на диктатора ", призовавайки за завършек на над 30-годишното ръководство на 83-годишния висш водач аятолах Али Хаменей.

Видеозапис, сниман от няколко етажа на постройка в град Тебриз, демонстрира протестиращи на улица, против които силите за сигурност изстрелват сълзотворен газ. Видеото е оповестено от основаната в Осло група за правата на индивида в Иран).

Тя твърди сподели, че минимум 76 души са били убити при репресиите в Иран по отношение на предходните 57 починали. Жените в Санандадж, провинция Кюрдистан, смъкнаха забрадките и ги размахваха над главите си, до момента в който водачите на коли свиреха с клаксоните си в символ на взаимност. Тези фрагменти бяха публикувани от Hengaw, кюрдска организация за правата, също основана в Норвегия.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР