Над 70% от децата прекарват между 1 и 3 часа

...
Над 70% от децата прекарват между 1 и 3 часа
Коментари Харесай

Над 70% от децата прекарват от 1 до 3 часа в интернет всеки ден

Над 70% от децата прекарват сред 1 и 3 часа онлайн на ден, сочи изследване на Държавната организация за протекция на детето, извършено взаимно с Регионално ръководство на образованието – Пловдив и Българска академия за сигурност.

Отговорите на близо 1000 възпитаници от 6, 7 и 8 клас в гр. Пловдив демонстрират, че желаната обществена мрежа от децата е TikTok, следванa от Инстаграм и Снапчат. Над 61 % от интервюираните деца споделят, че ги употребяват повече от 5 пъти дневно.

Общо 70,8 % от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. И още:
31 % отделят от деня си от 2 до 4 часа, с цел да са в мрежата.Над 83 % от децата знаят по какъв начин и сами задават настройките за дискретност. Въпреки това 23 % от тях са получавали покана за персонална среща от непознати в интернет.На 20 % са предлагани дарове от изцяло непознати.Близо 46 % играят онлайн игри с непознати.Над 11 % признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.
Анализът на Българската академия за сигурност на изследванията, които бяха осъществени взаимно с ДАЗД в последните три години с над 5000 възпитаници в градовете София, Варна и Пловдив, демонстрира позитивна наклонност в покачването на доверието на децата за шерване с техните родители за прекарванията им в онлайн пространството.

“Желанието на децата да споделят прекарванията, терзанията си и всичко, което ги вълнува, с възрастните е извънредно значимо, с цел да можем да ги защитим и предпазим, както в онлайн пространството, по този начин и в действителния живот. Вече от напълно ранна възраст децата имат не малко знания за интернет, постоянно повече от възрастните. Дигиталната и медийна просветеност е нужда освен за децата, а и за всички, които сме загрижени за тях, тъй че дружно да се оправяме с провокациите в мрежата “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

По данни на Българската академия за сигурност в съпоставяне на резултатите от 2022 година и 2023 година се следи понижаване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна тирада, както и на тези, в които са били жертви на " шейминг " (обиди за метода, по който някой изглежда). Положителна е наклонността, че понижава и броят на децата, които са попадали на фотоси и видеа с неуместно за тяхната възраст наличие. През 2022 година 41 % от децата са дали отговор, че не са попадали в никоя от посочените ситуации; през миналата 2023 година процентът нараства до 48.

През 2023 година Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111 , с цел да може децата да имат още един вид, който е и непосредствен до метода им на връзка, с цел да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск.

Отчитайки времето, което подрастващите отделят за интернет, в Националната стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026), направена под управлението на ДАЗД, една от главните оперативни цели е точно гарантиране правото на протекция на децата от принуждение посредством осведомителните и информационните технологии.

Част от дейностите включват насърчаване на дигитално-медийна просветеност на учениците в часовете и извънкласните действия. В осъществяването на дейностите е заложена и работа с родителите, околните на децата и експертите, които работят с тях, тъй че самите те да имат познанията и нужната информация за онлайн пространството и най-много кибертормоза, с цел да защитят децата от рисковете в интернет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР