„Над 65 хил. души ще бъдат включени към подобреното пречистване

...
„Над 65 хил. души ще бъдат включени към подобреното пречистване
Коментари Харесай

Нено Димов: Над 65 000 души ще бъдат включени към ПСОВ в Асеновград

„ Над 65 хиляди души ще бъдат включени към усъвършенстваното филтриране на отпадъчните води и още 5500 поданици ще имат достъп до по-добро водоснабдяване. Загубите на вода се чака да бъдат понижени с над 7%.”. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила през днешния ден при визитата си в Асеновград. Той наблюдава на терен напредъка в осъществяването на плана за рехабилитация на ВиК мрежата с създаване на Пречиствателна станция за отпадъчни води на града.

„ Изпълнението на плана ще усъвършенства живота на жителите в Асеновград и може да служи като модел за бъдещите планове, които следва да се извършват по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Това е образец за положително съдействие сред локалната власт, изпълнителите, Управляващия орган на Оперативна програма „ Околна среда” и Министерството на околната среда и водите. Вярвам, че това положително съдействие ще докара до бързото и сполучливо привършване на този значим проект”, добави министър Димов.



Снимка: Министерство на околната среда и водите

Общият размер на инвестицията за „ Проект за рехабилитация на ВиК мрежата с създаване на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Асеновград” е за над 106 млн. лева Безвъзмездната финансова помощ, предоставена по ОПОС 2014-2020 е в размер на 80 млн. лева Към момента дейностите по построяването и рехабилитация на канализационната мрежа на Асеновград са изпълнени на 90 на 100, а на водопроводната мрежа осъществяването е над 70 %. Строителството на ПСОВ е изпълнено 80%, като довеждащият тръбопровод е изцяло построен.

„ След привършване на всички действия, Пречиствателната станция за отпадъчни води на Асеновград ще е една от най-големите в България. Разположена е на повърхност от 50 декара. Инвестицията на общината е над 26 млн. лева Цялата инсталация е доставена и следва поетапното й монтиране”, сподели кметът на общината доктор Емил Караиванов. „ Надявам се в идващите 4 месеца да стартира действителното филтриране на водите, които се довеждат до ПСОВ с помощта на построената по плана канализационна инфраструктура, да завършваме действителното строителство по плана, и да открием ПСОВ преди празниците на Асеновград”, добави кметът и благодари за поддръжката от екипа на Министерство на околната среда и водите и на Управляващия орган на ОПОС.

По време на срещата в община Асеновград министър Димов и доктор Емил Караиванов разискаха и предпочитаната тематика за качеството на атмосферния въздух. През май общината получи средства от ОПОС ‎2014-2020 за актуализация на общинската стратегия за понижаване на замърсителите и постигане на одобрените правила в атмосферния въздух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР